Da li je u redu što nisam uživala tokom prvog seksa?

0
0
  • Guest postavljeno 05/04/2017 19:40

Imam 17 godina i spavala sam sa jednim dečkom, ali mi to uopšte nije prijalo. Svidele su mi se ostale stvari, kao što je predigra i sl., ali kada smo prvi put spavali, ja sam se čak i smorila. Nakon toga sam krvarila i bolelo me je malo za vreme seksa. Posle nismo spavali opet, a i tada smo bili prekinuti nakon nekoliko minuta i nije se ništa desilo. Da li je normalno to da nisam uživala iako sam uvek mislila da će to biti veličanstveno? Ili je to ovako bilo samo jer mi je prvi put?

inteen: Draga sedamnaestogodišnjakinjo, nije svaki seks prijatan i to zavisi od očekivanja oba partnera, raspoloženja, spremnosti i uzajamnih osećanja. Ako to uradimo samo da više ne bismo bili nevini, verovatno će osećaj biti daleko od veličanstvenog. Pitanje je da li ti se uopšte sviđa taj dečko. Nisi rekla ni koliko dugo ste zajedno i imate li poverenja jedno u drugo. Sve to je veoma bitno za emotivni odnos između dvoje ljudi. Isto tako, treba da razgovarate o seksu i predigri, otvoreno jedno drugom kažete šta kome prija, kako bi vam bilo što lepše. Da bi se osećala sigurno i mogla da se prepustiš, moraš sa momkom da popričaš i o zaštiti koju ćete koristiti. Nadam se da niste spavali bez kontracepcije. Nezaštićen seks može da ima posledice sa kojima trenutno ne treba da se suočavaš. Neželjena trudnoća, pre svega, nije nešto što ti je potrebno u tom uzrastu.
Zbunjenost, nedorečenost i brige i te kako mogu da smanje seksualnu želju i umanje uživanje. Možda toga nisi ni bila svesna. Svakako popričajte o tome što se dogodilo, nije OK da ćutite i pravite se kao da se ništa nije desilo. Takođe, budi svesna da prvi put najčešće ne možeš ni da očekuješ poseban užitak zbog svega navedenog. Naravno, kada si apsolutno spremna na to i sa dečkom si koga voliš (i on tebe) i kome veruješ, sve je lakše i bude ti lepo zato što znaš da sa njim deliš važne i neponovljive trenutke. S druge strane, kao što smo već pisali, kod nekih devojaka prvi seks može da prođe bez kapi krvi, ali i uz malo, pa čak i obilno krvarenje. Povrh toga, i bol je uobičajena stvar i najčešće je prouzrokovana grčenjem unutrašnjih mišića vagine. Tome doprinose strah i nervoza koji su sasvim prirodni jer je reč o jednom vrlo bitnom činu. Pročitaj naš tekst Kako i kada se gubi nevinost?, pa će ti neke stvari biti jasnije.
Drugi put će biti sličan, ako se ne potrudite. Nasuprot tome, bliskost, sloboda da kažete šta mislite i razumevanje učiniće i vašu vezu i seks kvalitetnijim. Ukoliko je taj dečko za tebe onaj pravi i hoćeš i dalje da budeš sa njim, ne zameraj mu, možda se uplašio ili nije znao šta bi te zadovoljilo iako je želeo. A što se tiče uživanja, danas se svašta plasira na TV-u i u filmovima pa mnogi pomisle da se to tako dešava i u stvarnom životu. No, treba da znaš da su svi ti uzdasi i strast sa velikog platna preuveličani. Znači, nije sve baš onako kako izgleda u „50 nijansi sive“.
Dakle, da bi odnos bio bolji moraš da radiš na njemu, a onda će i seks biti bolji. Popričajte i potrudite se da vaša veza uspe i razvije se u pravom smeru. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website