Kako se stavlja tampon?

0
0
  • Guest postavljeno 07/04/2017 21:17

inteen: Draga čitateljko, tamponi, kao što znaš, služe kao „upijači krvi“ tokom menstruacije. Pretpostavljam da si već dobila, čim postavljaš ovo pitanje i verovatno bi volela da koristiš malo bolju i sigurniju zaštitu nego što su ulošći. Istina je da je tampon nevidljiv, bolje upija, ne smeta pri bavljenju sportom i manje su šanse da neko uopšte primeti da su ti „oni dani“. No, ako si i dalje nevina, možda bi ipak bolje bilo da još malo sačekaš i nastaviš da koristiš uloške jer bi tampon mogao da ti bude neprijatan. Ukoliko se i pored toga odlučiš za tampone, budi veoma oprezna da se ne bi povredila. Pošto se proizvode u različitim veličinama, preporučljivo je za početak koristiti one najmanje, sa oznakom „mini“.
Normalno je da budeš nervozna pri prvoj upotrebi tampona. Čitava akcija ne mora da uspe iz prve. Međutim, nemoj odmah odustajati. Ako ti, pak, i nakon nekoliko puta tampon ne bude „legao“, možda bi za sada trebalo da zaboraviš na njih.
U svakom slučaju, što budeš opuštenija, stavljanje tampona će ti biti lakše. Pre nego što se upustimo u objašnjavanje, hajde da ponovimo anatomiju. Ne bi bilo loše da ogledalom pogledaš „donju zonu“ kako bi locirala gde ide tampon. Uretra je ono gde vršiš malu, analni otvor gde vršiš veliku nuždu, a između ta dva otvora smešten je vaginalni otvor. Odatle izlazi krv tokom ciklusa i tu ulazi tampon. Moglo bi da pomogne da prstom odrediš mesto gde ide tampon i proveriš koji ćeš položaj zauzeti prilikom njegovog stavljanja (nekim devojkama odgovara sedeći, drugima stojeći, ima i onih koje čuče…).

tamponi kako se stavljaju
Prvo pravilo stavljanja tampona je: DOBRO operi ruke!!!
Onda odmotaj tampon iz zaštitne folije (ako ti ispadne, baci ga i uzmi novi, on mora biti potpuno čist). Videćeš da iz njega viri jedan končić. Njega odmotaj i ostavi ga da slobodno visi jer ćeš njim, kad za to dođe vreme, izvući tampon. U vaginalni otvor prvo ulazi blago zaobljen vrh tampona.
Sedi ili stani u udobnu poziciju, uhvati tampon za donji kraj, drugom rukom malko otvori vaginalne usne i kažiprstom ili srednjim prstom nežno guraj tampona u vaginalni otvor. Dužina prsta sasvim je dovoljna da se tampon postavi na pravo mesto. Ne brini, i končić je dovoljno dugačak pa se tampon neće „izgubiti“. Znaćeš da je dobro namešten kada ga više ne budeš osećala i kada budeš mogla normalno da se krećeš bez neprijatnih senzacija. Ako te žulja, probaj još malo da ga namestiš ili ga baci i pokušaj ponovo sa novim. Kao i za sve, i za ovo je potrebna vežba. Za dodatne informacije pročitaj i naš tekst Koristiš li tampone?.
U zavisnosti od obilnosti krvarenja, tampon ti može biti zaštita 4-6 sati. Moraš ga redovno menjati pošto u suprotnom može doći do skupljanja bakterija koje mogu da izazovu razne infekcije. Tampon se uklanja povlačenjem pomenutog končića koji se ostavlja da viri iz vagine. Srećno! 🙂

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website