Spavala sam sa dečkom bez zaštite, šta da radim?

0
0
  • Guest postavljeno 16/09/2016 18:39

Spavala sam sa dečkom i nismo koristili zaštitu. On tvrdi da nijednom nije svršio u meni. Trebalo je da menstruaciju dobijem 3. septembra, kasni mi već 13 dana. Potreban mi je savet. Šta da radim dalje? Da li da sačekam još nekoliko dana, ili da kupim test, posetim ginekologa?

inteen: U tinejdžerskom dobu neredovan mesečni ciklus nije neuobičajena pojava. Nema pravila koliko će to trajati. Kod većine mladih devojaka to bude u prvih godinu-dve, mada te nepravilnosti mogu trajati i duže. Nadam se da si sada dobila mentruaciju i da više nisi u frci, ali i da ti je ovo bila dobra lekcija. Ubuduće uvek koristite kontracepiju. Seks bez zaštite je veliki rizik. Zaista ne bi trebalo da se suočavate se problemom neželjene trudnoće, posebno u vašim godinama. Pročitaj naš tekst Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji. Isto tako, konsultuj se sa svojim lekarom i odaberi vid zaštite koji ti najviše odgovara.
S obzirom na situaciju u kojoj si, neophodno je da uradiš test na trudnoću, ako već nisi. Ukoliko rezultat bude negativan, možeš da odahneš, jer je on veoma pouzdan i to gotovo sigurno znači da nisi u drugom stanju. No, to ne znači da treba da budeš neodgovorna prema sebi i tako nastaviš dalje. Pošto si sa dečkom stupila u seksualne odnose i pretpostavljam da se to nije desilo samo jednom, te da nameravete da nastavite, veoma je važno da se obratiš ginekologu. Vreme je da popričaš sa njim o svemu. Ja bih te posavetovala da prethodno porazgovaraš sa mamom, ako sa njom imaš lep i otvoren odnos. Ona te može povesti svom doktoru. Ako ti je to nemoguće, onda se obrati nekoj osobi od poverenja i obavezno idi na pregled. Ubuduće bi to trebalo da postane deo tvoje rutine. Sa ginekologom ćeš se dogovoriti da li da ga posećuješ jednom u šest meseci ili jednom godišnje. Svaka devojka koja je stupila u seksualne odnose treba da ide na redovne ginekološke preglede. Brini o sebi i svom zdravlju. Nadam se da sam pomogla.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website