Plašim se da ću dobiti negativan odgovor ako jednog dečka pitam za vezu

0
0
  • Guest postavljeno 08/04/2017 02:08

Treba mi vaše mišljenje! Imam 14 godina i idem u odeljenje sa dečakom koji mi je praktično kao najbolji drug. Volela bih da ga pitam za vezu ali znam da mi neće uspeti jer je on već zaljubljen u nekog (barem mislim) i više voli devojčice sa atributima, a ja to nemam i to me čini vrlo nesigurnom. Stalno izlazimo napolje zajedno s društvom i plašim se da mu kažem, kao i njegove reakcije jer znam da ću dobiti suprotan odgovor, od željenog… Šta da uradim, da li uopšte da mu kažem?

inteen: Draga tinejdžerko, pošto se vas dvoje već družite, on je sigurno imao mnogo prilika da ti pokaže da je zainteresovan za tebe u emotivnom smislu. Na osnovu ovoga što si napisala čini se da si i sama svesna da nije tako. Čak misliš i da je zaljubljen u neku drugu devojčicu. Ništa što si napisala ne ukazuje na drugačiju vrstu naklonosti. Nije lako prihvatiti da naša ljubav nije uzvraćena i normalno je da bude tako. Međutim, imaj na umu da to svakako nije zato što, kako kažeš, nemaš atribute, nego zbog toga što ste razvili prijateljski odnos i on te jednostavno posmatra kao drugaricu. Ukoliko si baš rešena, možeš da probaš iskreno da porazgovaraš sa njim pa da vidiš šta će ti tvoja simpatija na to reći. Nikad se ne zna. Možda tvoje priznanje pokrene neka nova razmišljanja u njemu. Ako odgovor, ipak, bude suprotan od željenog, znaćeš da si pokušala i moći ćeš da kreneš dalje. Moraćeš da ga preboliš (naravno, to ti predstoji i ako rešiš da ćutiš) a da bi to mogla, moraš da prevaziđeš svoja osećanja i zaboraviš na mogućnost da budeš s njim u vezi. Sigurna sam da bi ti se u tom slučaju uskoro svideo drugi dečak. Pritom, budi svesna činjenice da, osim onih koji vole punije, postoje i oni koji preferiraju vitkije devojke. Nemaju svi isti ukus.
Što se tiče tvog izgleda, treba prvenstveno da radiš na svom samopouzdanju jer te ljudi vide upravo onakvom kakvu ti sebe vidiš. Dakle, energija koju emituješ je ono kako te drugi doživljavaju. No, ne znači da se više nećeš razvijati. Kod nekoga se to desi ranije, kod nekoga kasnije. Doba adolescencije se odlikuje time što nam se telo menja, rastu nam grudi, stvaraju se masne naslage, pojačava se maljavost, hormoni divljaju itd. Prirodno je da smo tada nesigurni i ne možemo da prihvatimo sve te promene. I što je najgore, baš tada nam je najvažnije da se dopadnemo okolini. To je vreme prvih ljubavi koje donosi izvesne probleme, posebno ukoliko nismo sigurni u sebe. Razmisli malo o sebi i tome kakva si, šta je na tebi lepo, da li si duhovita, imaš li lep osmeh, oči, voliš li da pomogneš prijateljima, šta drugari hvale kod tebe… Rekla si da stalno izlaziš sa društvom. To je dobar dokaz da imaš pregršt pozitivnih karakteristika. Kada i ti uvidiš koliko imaš vrlina i prihvatiš sve ono što smatraš svojim manama , one više neće biti tako važne. Odnosno, prestaćeš da ih primećuješ. Pročitaj i Kako da prevaziđem kompleks malih grudi? i Volela bih da imam dečka ali me u tome sprečava fizički izgled pa ćeš shvatiti da su problemi slični tvojima karakteristika upravo tinejdžerskog doba.
Ne brini, postepeno ćeš ih savladati i postaće ti jasno da je fizički izgled samo jedna od stvari koje nas odlikuju. A da bi ostvarila uspešnu vezu sa nekim mnogo je bitnije da se slažete i poštujete, imate slična interesovanja, teme za razgovor itd. Strpi se malo i sve će doći na svoje mesto. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ukoliko zelis da mu kazes, kazi mu. Kazem ti iz iskustva. Mene je odbio ali mi je kasnije nekako bilo lakse. Ipak bio je samo simpatija, ostali smo dobri drugovi. I mene je u pocetku mucilo pitanje: Da li da mu kazem?, taj strah od odbijanja mi je smetao. Ako te odbije mozda ces u pocetku biti malo tuzna. Svako to prihvata drugacije, ali mislim da ce te to brzo proci, a i osecaces se lakse kad znas na cemu si. Samo hrabro, reci mu! 🙂 :-; <3 :-*

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website