Da li će me dečko ostaviti ako spavam s njim?

0
0
  • Guest postavljeno 11/05/2017 14:58

Pa ovako, imam 16 godina, nevina sam i imam želju da izgubim nevinost sa dečkom s kojim sam u vezi skoro godinu dana. Ali imam jedan problem. Nisam sigurna da li će on i posle toga ostati sa mnom, pošto sam pitala drugaricu za savet i ona mi je rekla da to ne uradim jer će on hteti samo da me iskoristi i posle se hvali drugovima. Međutim, ja mislim da on nije takav. Naša veza je ozbiljna, njegovi su bili kod mene da se upoznaju sa mojima, takođe su i moji bili kod njega da upoznaju njegove. Mislim da je naša veza dovoljno čvrsta da bih mogla da spavam sa njim. Šta bi  trebalo da uradim? On mi je rekao bezbroj puta da me neće ostaviti ni posle toga, a ni ovako. Kome bih trebalo da verujem?

inteen: Draga tinejdžerko, sa dečkom si godinu dana i trebalo bi da znaš kakav je bolje od bilo koga drugog. Pretpostavljam da ne bi ni bila sa nekim ko ne zaslužuje tvoju pažnju. Tokom veze stekli ste poverenje jedno u drugo i mogla si još bolje da ga upoznaš, a i on tebe. Čini se da imate stabilan odnos, mada nisi pisala o tome. Ti najbolje znaš kako se on ophodi prema tebi, da li je nežan i pažljiv, uvažava li tvoje potrebe, pomaže li ti, je li tolerantan… Svakako je najvažnije šta ti osećaš. Porazgovaraj sa njim još jednom i još jednom… Sve dok ne budeš potpuno opuštena po tom pitanju. Jer, jedino ti možeš da zaključiš da li je on taj sa kojim želiš da napraviš tako važan korak. Mnogo puta smo pisali o tome. Pročitaj naše tekstove Ne znam da li je prerano za prvi seks i Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose. I sa njim spavaj tek kad budeš sasvim spremna. Nema potrebe da žuriš. Uživaj u vezi. Idite postepeno i doći će trenutak kada ćeš znati da to želiš baš tad i baš sa njim. Nemoj da bilo šta utiče na tvoju odluku. Ne podleži tuđim pritiscima. Ukoliko je vaša veza duboka i iskrena nema razloga da te on napusti nakon tog intimnog čina. Seksualni odnos koji za podlugu ima duboke emocije, može samo da učvrsti i ojača vezu između dvoje ljudi. To je nešto što deliš samo sa tom osobom i ni sa kim drugim.
Što se tiče drugarice, ona ti, bar se nadam da je tako, želi dobro. Ali ona nikako ne može da zna šta se odvija između tebe i tvog momka. To znate samo vi. Dakle, niko drugi ti ne može mnogo pomoći da presečeš.
Međutim, važno je ne samo da si fizički spremna za seks, već i psihički, a tvoje dileme ukazuju na to da ti ipak treba još malo prostora. Zato ne prenagljuj. Strpite se oboje i sve će doći na svoje. A dok do toga ne dođe, informiši se o kontracepciji i odaberi vid zaštite koji tebi najviše leži. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website