Šta da radim ako drug ponovo pokuša da me poljubi?

0
0
  • Guest postavljeno 11/04/2017 16:10

Ćao, ja sam autorka pitanja 296 u Seksologiji, ono o otvorenoj vezi. Hvala mnogo na odgovoru. Odlučila sam da ne želim ništa više sa tim drugom ali bih volela da nastavimo da se družimo i dogovorili smo se da se vidimo. Međutim, rekao je da će me poljubiti. Ja sam rekla da to nije moguće i da ne želim ali on mi ne deluje kao da će me poslušati. Šta da radim ako me opet poljubi? Ne želim da dozvolim sebi da ponovim istu grešku.

inteen: Draga čitateljko, donela si pametnu odluku. Mislim da bi otvorenom vezom sebi previše iskomlikovala život i moguće zažalila što si bilo šta uopšte predložila. Očigledno ti je lepo s dečkom pa je sasvim prirodno što nećeš da ugroziš ono što imate. Zato se sada prepusti vašem odnosu i potpuno uživaj u njemu.
Što se tvog druga tiče, to je nezgodna situacija u kojoj će samo od tebe i snage tvog karaktera zavisiti šta će se dalje dešavati. Razumem da želiš da ostanete prijatelji, to je normalno, ali s druge strane, ako on ne bude hteo da poštuje tvoju odluku da ostaneš sa svojim dečkom i nemaš ništa s njim, možda ćete ipak morati da prestanete da se viđate. Bar na izvesno vreme, dok on ne uvidi da si ozbiljna u nameri da sačuvaš svoju vezu. Bitno je da razumeš da tebe niko ne može da natera da uradiš nešto što ne želiš. Ne može on da te poljubi ako kažeš NE i okreneš glavu na drugu stranu. I nije ni zaslužio tvoje poštovanje i prijateljstvo ako ne poštuje tvoje želje. Tako da ne treba da brineš, samo mu ne šalji duple poruke već mu jasno i glasno kaži da nećeš ništa više s njim, a ako on pređe granicu, okreni se i idi. U takvim okolnostima nažalost kompromis ne postoji. Ukoliko je njemu važno da te zadrži kao prijatelja, onda sam sigurna da će prihvatiti tvoju odluku. I zapamti, u potpunosti je ispravno da ne želiš da varaš dečka, te odbijanjem da se ljubiš sa drugom radiš pravu stvar dok je njegovo insistiranje da te poljubi pogrešno. Razmisli da li je on pravi prijatelj pošto i dalje traži da se poljubite. Ti imaš momka i on to mora da prevaziđe. Možda jednog dana, kada i ako budeš slobodna, može ponovo da predloži tako nešto i iskoristi svoju šansu ukoliko mu je budeš dala. Izgleda da s njegove strane ipak postoji nešto više od drugarstva ili se jednostavno igra, što takođe nije OK. No, sad je tako kako je. Zbog toga nema potrebe da se osećaš loše čak iako dođe do toga da moraš da ustaneš i odeš sa vašeg sastanka. Imaš svako pravo na to… Piši slobodno kad god budeš imala neki problem. Srećno.

Piše: Jovana Vukoić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website