Izlasci sa dečacima i prvi poljubac stvaraju mi veliki pritisak

0
0
  • Guest postavljeno 16/04/2017 21:40

Imam 16 godina i uskoro završavam drugu godinu srednje. Nisam imala dečka do sad i ako to zaista želim. Jednostavno ne umem da pronađem. Ne smatram sebe nezanimljivom a ni ružnom. Znam da to nije neka bitna stvar i da ima vremena, ali meni predstavlja pritisak prvi poljubac. To osećam kao teret i zbog toga i želim dečka što pre a i volela bih da vidim kakav je to osećaj imati nekog uz sebe ko će ti reći neku lepu reč. Imala sam simpatije ali se sve to loše završilo. Glupo mi je da se javljam prva momcima i nisam nešto pričljiva dok se ne upoznam sa ljudima. Volela bih da mi date savet kako da privučem pažnju na sebe i imam malo više samopouzdanja, kako da se ponašam kada budem prvi put izašla sa nekim dečkom i kada bi pokušao da me poljubi. Hvala vam u napred.

inteen: Draga čitateljko, kao što si i sama rekla, to što još nisi imala dečka nije nikakav problem. Neki imaju više sreće pa nađu nekog ko im odgovara ranije, neki kasnije. Isto je i sa prvim poljupcem i zaista ima još vremena za sve. Znam da si nestrpljiva, ali kada naiđe onaj pravi, naljubićeš se, veruj mi. 🙂 Uvek je bolje da to bude neko ko ti se zaista dopada, nego neko bez veze, zato što ti onda i taj poljubac, vrlo je moguće, neće biti toliko lep. Pošto polako uplovljavaš u svet muško-ženskih odnosa, to počinje pomalo da komplikuje život. Više ništa nije onako kao što je bilo. E sad, neke tvoje drugarie već su imale dečka ili ga trenutno imaju, a ti još nisi prošla kroz to iskustvo i razumljivo je da želiš da ti se što pre desi isto što i njima. One verovatno prepričavaju „ljubavne“ dogodovštine, jedna drugu savetuju, dok ti nemaš šta da kažeš. Međutim, ne možeš imati momka ukoliko ti se niko ne sviđa. Zato moraš da sačekaš da naiđe onaj koji će privući toju pažnju. Kada te neko zainteresuje, biće sasvim drugačije. Onda nastupaju drugi poblemi: da li se i ti njemu dopadaš, kako da se upoznate, hoće li te pozvati da izađete… Tek tad ćeš biti zbunjena. Momci, njihovi postupci i reakcije potpuno su neočekivani i često nas iznenade. I to se ne dešava samo u tvom uzrastu. To te čeka i ubuduće. Ali, nismo ni mi njima uvek sasvim jasne, i to je normalna stvar.
Što se tiče samopouzdanje, već si rekla da ne smatraš da si nezanimljiva i ružna što je odličan početak. Dakle, svesna si da imaš kvalitete. Osim ovoga što si napisala, nabroj još neke svoje vrline. Imaš li neobične oči, kosu, osmeh ili si duhovita, voliš da pomogneš drugima, zabavna si, spretna… Kada uvidiš da zaista vrediš podjednako kao i tvoje drugarice, a možda i više od nekih od njih, postaćeš samouverenija. Na tome moraš da radiš, kao i na veštini komunikacije. To se vežba. Korak po korak. Sigurno već znaš kome je šta interesantno u tvom društvu. Informiši se o tim stvarima pa kada si okružena poznatom ekipom u kojoj se osećaš sigurno, ispričaj nešto na tu temu, prokomentariši nešto, napravi neku šalu ili se nasmej tuđoj. Uvek se uključuj u konverzaciju. Kako se budeš oslobađala među poznatima, to će postati model tvog ponašanja pa ti neće biti problem ni da se otvoriš i među nepoznatim ljudima. U počeku će biti teže, ali vremenom ćeš se opuštati. Pročitaj naše tekstove Kako da se oslobodim straha u komunikaciji sa dečacima? i Kako da privučem pažnju dečka koji mi se dopada? u kojima možeš pronaći još neke savete.
Ukoliko te neki dečak pozove da izađete, prihvati kako bi se privikla na tu situaciju, ali samo ako ti je zanimljiv i misliš da bi mogao da ti se dopadne. Ne treba nikog da vučeš za nos. Ipak, probaj. Daj mu šansu, ukoliko postoji mogućnost da razviješ neke emocije prema njemu. Izlazi što češće, pošto je to dobra vežba. Razgovor u početku može da bude malo usiljen. Biće trenutaka kada nećete znati šta dalje da pričate, ali sve je to prirodno i nije razlog za odustajanje. Mogu ti pomoći i naši članci Ne znam šta da pričam sa dečkom kada izađemo i Stidljiva sam i ne umem da se ponašam sa momcima.
Isto tako, ukoliko neki momak krene da te poljubi, ako ti je simapatičan i veruješ da će ti biti prijatno, nemoj da ga odbiješ. S druge strane, ako nisi za to, kaži mu da želiš da se bolje upoznate i vidiš kako će se vaš odnos razvijati. Objasni mu da nisi imala momka jer nećeš da to bude bilo ko, te da ti je ideja i da prvi poljubac bude vredan čekanja. A pošto i mnoge tvoje vršnjakinje muče slični problemi, detaljnija objašnjenja ćeš otkriti u odgovorima Upomoć! Imam strah od ljubljenja i Možete li da mi objasnite kako se ljubi. Nadam se da sam pomogla. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website