Ljušti mi se koža tamo dole i to izaziva jak svrab

0
0
  • Daniela postavljeno 18/04/2017 00:07

Pozdrav ! Uskoro punim 16 godina i još se nisam depilirala tamo dole. Počela je da me svrbi desna usnica i sa nje se ljušti koža, što izaziva još jači svrab. To me plaši. Da li imate neki savet ? Da li je to zbog toga što se jos nisam depilirala? Hvala na odgovoru unapred!

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, svrab koji osećaš u intimnoj zoni ne mora da ima nikakve veze s tim što se nisi depilirala nikada do sad. Moguće je da je došlo samo to blage iritacije pa ne bi bilo loše da potražiš neku blagotvornu kremu u apoteci. Pantenol nikako ne može da ti naškodi. Takođe, postoji verovatnoća da ti se koža pomalo isušila. Zbog toga bi trebalo da povedeš računa o sredstvima za higijenu koja koristiš. To nikako ne smeju biti jaki sapuni i gelovi za tuširanje. Najbolji su bebi sapuni ili specijalni preparati za intimnu higijenu, koji imaju Ph oznaku od 3,8 do 4,5. Isto tako, važno je i kakav toalet papir upotrebljavaš. Kada se brišeš nakon tuširanja, ne čini to grubim pokretima, već blagim tapkanjem peškirom. Izbegavaj sintetički donji veš. Radije biraj onaj pamučni i komotnije pantalone ili suknje kako bi koža mogla da “diše”. Tokom menstruacije redovno menjaj uložak. Ako nešto treniraš, obavezno se presvuci nakon vežbi jer su tople i mokre gaćice idealne za razmnožavanje bakterija i gljivica.
E sad, ukoliko i pored svega za nekoliko dana ne dođe do poboljšanja, savetujem ti da posetiš ginekologa. Moguće je da imaš neku infekciju. Nije ništa strašno ali samo doktor će sa sigurnošću moći da utvrdi o čemu je reč i da ti adekvatnu terapiju.
Nije neophodno da se izdepiliraš kako bi otišla kod lekara. Bitno je samo da si čista i uredna. Najbolje bi bilo da prvi put odeš kod proverenog stučnjaka koga će ti preporučiti mama ili neka druga starija osoba od poverenja. Osim toga, biće ti lakše ukoliko i ona pođe sa tobom. Ako je to neizvodio, treba da znaš da na pregled možeš i sama. Naši tekstovi Sa koliko godina maloletnica može kod ginekologa bez pratnje starije osobe? i Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu       pomoći će ti da se pripremiš za taj čin. A što se generalno tiče izgleda donje regije, možeš pročitati i članke Kako da se friziraš tamo dole, Važni saveti o higijeni intimne zone i Sređuješ li intimnu zonu?. Ne sekiraj se. To su rešive stvari. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website