Dečko želi da se gledamo kad treba da se poljubimo a mene kontakt očima plaši

0
0
  • Daniela postavljeno 21/04/2017 12:06

Ne znam kako ovo da objasnim ali pokušaću. Volim ga ali zaista ne mogu duže od 5 sekundi da ga gledam u oči… Ne znam zašto… Bili smo u „vezi“ i pre ali smo došli do raskida tako što ja nisam mogla nikako da se opustim kada bi trebalo da se poljubimo ili da ga gledam u oči malo duže. On ima naviku da ako želi nekog da poljubi gleda tu osobu u oči nekoliko sekundi i tek onda se približava… Bar meni tako radi… Kad god pokušava da mi se približi, ja se okrenem jer jednostavno imam taj neki strah. Prvi poljubac sam imala ali sa osobom koja mi se nije sviđala. Sada opet želimo da pokušamo da budemo u vezi ali se zaista plašim, ni sama ne znam zašto…. Kako mogu da se oslobodim tog straha i da ga gledam duže od 5 sekundi u oči? Možda je ovo glupo al’ eto.

inteen: Draga čitateljko, ne postoje glupa pitanja i tvoj problem svakako nije glup ali jeste malo neobičan, a razlozi mogu biti razni. Godine u kojima se nalaziš su prilično turbulentne: stupaš u prve veze, doživljavaš prve poljupce, izlaske, ulaziš polako u svet odraslih, na red uskoro dolaze i seksualna iskustva a na sve to ti se telo menja, hormoni divljaju i uopšte ti nije lako. Prilagođavanje na sve ove promene je spor i postepen proces koji sa sobom nosi razne poteškoće. Nije čudo ako ti u tom periodu samopouzdanje ne bude baš na zavidnom nivou, to je u potpunosti normalno. Prosto treba vremena da prihvatiš i zavoliš sebe takvu kakva postaješ.
Taj nedostatak samopouzdanja bi mogao da bude jedan od razloga zbog koga ne možeš da pogledaš dečka u oči. Moguće je da ne ceniš sebe dovoljno, ne misliš da si dovoljno lepa ili privlačna, pitaš se da li si dovoljno dobra za njega i da li mu se uopšte sviđaš i zbog svega toga imaš frku i okrećeš glavu od njega. Možda misliš da će, ako mu dopustiš da te dovoljno dugo gleda, pronaći nešto što mu se neće dopasti na tebi i neće te više voleti. No, treba da znaš da on sigurno nije sa tobom samo zbog izgleda, već zbog onoga ko si i šta si. Važno je da malo poradiš na svom samopouzdanju i počneš da veruješ u sebe. Slobodno razmišljaj o sebi i svojim dobrim osobinama. Hvali sebe, primeti svaku dobru stvar koju uradiš, pogledaj se u ogledalo kako bi videla šta je sve lepo na tebi. Pokušaj da gledaš sebe u oči u ogledalu, vežbaj da razgovaraš sama sa sobom dok se gledaš u oči. Onda dalje vežbaj sa bliskim osobama koje nisu tvoj dečko (ukućanima, društvom). Malo po malo, 5 pa 10 pa 15 sekundi. Ne preteruj odjednom. Ali što više budeš vežbala, sve će ti lakše biti.
Ako i nakon toga ne budeš mogla da održiš kontakt očima, sledeći put kada te bude pogledao, pokušaj da budeš nežna na drugi način. Pomazi ga, zagrli, uhvati za ruku. Time ćeš malo smanjiti tenziju i pokazaćeš mu da ti je stalo i da ti se sviđa bez obzira na to što ga ne gledaš u oči. Vremenom bi taj strah, a samim tim i problem, trebalo da nestane.
Na kraju moram da dodam da to može biti i malo ozbiljnija stvar od čistog nedostatka samopouzdanja. Ako je to kod tebe izraženo i u odnosu sa drugim ljudima, a ne samo sa potencijalnim dečkom, onda možda imaš neku vrstu socijalne fobije. Nije ništa strašno, ali znači da ti je kontakt sa ljudima pomalo neprijatan i ne osećaš se baš dobro u takvim situacijama. Ukoliko je to slučaj, savetovala bih ti razgovor sa nekim stručnim licem (psihologom ili psihijatrom), jer ti to može dosta pomoći. Problem je rešiv. Ne treba da brineš. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website