Plašim se da ću u vezi imati jak seksualni nagon i neću moći da se kontrolišem

0
0
  • Guest postavljeno 07/05/2017 13:32

Imam 16 godina i nisam nikad imala dečka, imam problem u komunikaciji s dečacima, a inače sam tremaroš. Imam mnogo dobrih drugarica, ne mislim da sam glupa, ružna, umem i da se šalim, ali ipak imam prenisko samopouzdanje, nema šta nisam pročitala i nije mi pomoglo. Dešava mi se da drhtim zbog treme, a u poslednje vreme je počelo da mi se dešava da, kad odem na neko novo mesto, imam neki loš osećaj i umislim da mi je loše. Da se vratim na ovo sa dečacima. Imam i strah od toga da ću možda imati jak seksualni nagon u vezi i bojim se da li ću moći uvek da iskontrolišem sebe, a u tome i leži problem što uvek kontrolišem i nikad nisam opuštena. Šta da radim, ne bih kod psihologa, teško mi je da pričam o svemu?

inteen: Draga tinejdžerko, bravo za komunikaciju problema, makar i pisanim putem, i što si se ipak obratila psihologu. Istina je da se problem efikasnije rešava u usmenom razgovoru sa stručnom osobom ili nekim od poverenja (roditelji, stariji brat ili sestra, najbolja drugarica i sl.), ali se nadam da i ovako možemo bar malo pomoći.
Ti si u godinama kada počinje da se razmišlja o prvom dečku, poljupcu i seksu, pa nije čudno što si naišla i na prve prepreke u komunikaciji sa suprotinim polom. Kao i devojke, i momci imaju jaku želju za čvrstim prijateljstvima s vršnjacima, dubokom vezom i seksualnom aktivnošću – baš tim redosledom, iako smo ih mi, devojke, osudile na stereotipe da im se samo seks vrti u glavi. Nisu svi momci otvoreni za razgovor o odnosima, što ne znači da ih ne zanimaju, već samo da im je neprijatno da govore o osećanjima. Zato odvoji vreme da upoznaš dečka koji ti se sviđa, jer najbolje veze često počinju prijateljstvom, pa dolazi i do seksualnog privlačenja i zbližavanja. Tvoja velika seksualna želja će samo biti plus u vezi u kojoj je prethodno izgrađeno poverenje, što je preduslov da se osećaš prijatno i opušteno.
Ne treba da se porediš s drugaricama. Iako ste BFF i imate mnogo toga zajedničkog, drugačije ste i svaka će očekivati nešto drugo od veze: fizički izgled, romantiku, avanturizam itd.
Tremu ćeš savladati tako što ćeš nastupiti radoznalo i istraživački kao druželjubiva mlada devojka. Očigledno je da znaš koliko vrediš. Bitno je da to nikada ne zaboraviš i da veruješ u sebe. Komuniciraj s potencijalnim dečkom kao vršnjak sa vršnjakom, drži se za početak, uopštenih laganih tema, podeli nešto što si gledala na televiziji ili pročitala, kako si uradila kontrolni prethodne nedelje, pitaj ga da li ima kućnog ljubimca, koje filmove voli ili kako je proveo vikend. A onda ćete se postepeno zbližavati. Nema ničeg lošeg u tome da mu prva priđeš, tako te neće zateći nespremnu i neće te obuzeti trema. Nije mnogo teško, samo iskoristi svoj šarm i to što si dopadljiva i umeš da se šališ! Ako i pored svega ne uspeš da prevaziđeš to što te muči, onda bi ipak bilo dobro da se obratiš psihologu. Želim ti puno sreće i uzvraćena osećanja!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website