Kako roditeljima da saopštim da već godinu dana imam seksualne odnose?

0
0
  • Guest postavljeno 07/05/2017 15:23

Zdravo, imam 16 godina i imam dečka već 2 godine. Odnose smo imali posle nekih godinu dana, međutim moji roditelji to ne znaju a ni ne pretpostavljaju. Želela bih bar majci da se obratim ali se plašim njene reakcije. Kako na najbolji način da joj kažem da sam stupila u seksualne odnose?

inteen: Draga čitateljko, moram da priznam da si zaista rano stupila u seksualne odnose. Ali, kako smo već više puta pisali, neko je za to spreman ranije, neko kasnije. S obzirom na to da si ti sa tim dečkom i danas, čini se da imate kvalitetnu vezu zasnovanu na ljubavi i poverenju, te da je on bio prava osoba da sa njim imaš prvi seks. Važno je da se volite, razumete, poštujete i možete da pričate o svemu. To je ključ uspešnosti emotivnog odnosa.
No, ti imaš drugi problem. Htela bi o svemu tome da popričaš sa roditeljim ili bar sa mamom, što je vrlo ispravno razmišljanje. Bilo bi čak bolje da si to uradila ranije jer ti je ona mogla biti važan izvor informacija i podrške. Naravno, to da li ćemo i kada razgovarati o tako intimnim stvarima sa roditeljima zavisi i od toga kakav odnos imamo sa njima. Ukoliko si sa majkom do sada bila otvorena na razne teme, onda bi i ovo trebalo da ide lakše. Nema drugog načina nego da joj kažeš da želiš nešto da joj poveriš. Potrudi se da je uhvatiš u dobrom raspoloženju, sedite i bez mnogo uvijanja joj reci istinu. Objasni joj da voliš svog momka (trebalo bi da ga tvoji poznaju, pošto ste zajedno 2 godine) i da je on taj sa kojim si želela i odabrala to da uradiš. Prva reakcija najverovatnije neće biti onakva kakvu priželjkuješ, ali to je sasvim u redu. Rodteljima je jako teško da prihvate da više nisi njihova mala devojčica. To je velika promena za njih i treba im vremena da se priviknu na tu činjenicu, pogotovo što to donosi i neke nove brige. Međutim, tako ćeš pokazati da imaš poverenja u nju i sigurna sam da će joj zbog toga biti drago. Takav vid komunikacije trebalo bi da doprinese vašem odnosu, učvrsti ga i podigne na jedan novi nivo. Iako si veoma mlada, vođenje ljubavi jeste sasvim prirodan čin između dvoje ljudi koji imaju ozbiljnu i duboku emotivnu vezu, tako da će mama i tata to na kraju prihvatiti.
Povrh toga, nadam se da si dovoljno zrela i svesna šta seks znači i nosi sa sobom. Pretpostavljam da si se informisala o kontracepciji i odabrala vid zaštite koji ti najviše leži, te da se ne igraš s tim stvarima. Ako je tako, i to je ono u šta treba da ubediš roditelje. Oni treba da shvate da si odgovorna, znaš šta radiš i umeš da se čuvaš. Uveri ih da brineš o sebi i da si se na taj korak odlučila pošto si dobro promislila. To će pozitivno uticati na njihov stav. Neće biti lako, ali mislim da je i za tebe dobro da to podeliš sa mamom. U tome ti mogu pomoći i naši tekstovi Da li je potrebno obavestiti roditelje o prvom seksu? i Želim seks sa dečkom a i da o tome popričam sa mamom.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website