Problem sa stavljanjem kondoma

0
0
  • Guest postavljeno 10/05/2017 23:46

Ćao, imam jedno pitanje. Imam dečka oko godinu i po dana i već neko vreme upražnjavamo odnose ali i dalje imamo problema s kondomom, te ga nekad čak i ne koristimo (mada pazim da to ne bude tokom plodnih dana kao i da svrši van mene). Naime, problem je u tome što nam je u početku teško i da stavimo, tj. iako smo savladali tehniku i kondom okrenemo na pravu stranu i odmotamo do dna, on uvek krene ponovo da se odmotava ka vrhu. Osim toga, moj dečko kaže da ništa ne oseća ako ga ima na sebi pa mu seks i nije baš zadovoljavajući jer ga kondom stiska. Stavio bi ga na moje insistiranje, ali i meni je ponekad lepše bez. Dok uspemo da ga navučemo tako da ostane na mestu, i on i ja izgubimo želju za odnosom. Kako da rešim ovaj problem? Hvala unapred! Inače, imamo 18 i 19 godina.

inteen: Draga čitateljko, tvoj problem nije neuobičajen i potpuno razumem da stavljanje kondoma može da bude pravo cimanja. Istina je da iziskuje prekid maženja i preidgre, ponekad ga nije lako staviti i u tom procesu može doći do gubitka. Neki muškarci lakše a neki teže stavljaju kondom. To je uglavnom posledica kožice koja prekriva penis, mada može biti i zbog njegove veličine, odnosno odabira neodgovarajućeg kondoma. Ne znam da li ste isprobali sve kondome koji postoje na tržištu, ima i onih specijalniih koji se lako navlače, debljih tanjih, a bitno je i de se pronađe odgovarajuća veličina… Hoću da kažem da bi trebalo da iscrpite sve opcije pre nego što utvrdite da imate problema sa kondomom. Dodala bih još nešto : to da tvoj dečko ne oseća ništa sa kondomom sigurno nije istina. Možda je osećaj malo lošiji, tj. ne toliko intenzivan, ali oni su zaista tanki i ne utiču preterano na osećaj tokom seksa.
E sad, ukoliko je ipak zaista baš toliko strašno da se nikako ne snalazite, ne uspevate da namestite kondom i on previše često spadne i tako vam upropaštava užitak, trebalo bi da istražite drugačije metode kontracepcije. Nije kondom jedina opcija, mada je možda najjednostavnija i najdostupnija. Ne bih ti savetovala da plodne dane računaš kao sigurnu preventivu od trudnoće, plodni dani su kod različitih žena u različito vreme i ne možeš biti sigurna koliko dugo spermatozoidi mogu da prežive u tvom telu. Ni prekid odnosa pre vrhunca nije dovoljno pouzdan metod, šta ako to ipak ne uradi baš na vreme? Ili ako malo semene tečosti izađe ranije, pre orgazma, što nije redak slučaj?
Dakle, posavetuj se sa ginekologom i porazgovarajte o ostalim vidovima zaštite. Tu su pilula za kontracepciju, dijafragma i spirala, a postoje i spermicidni gelovi, ali ni oni nisu naročito delotvorni. No, najbolje bi bilo da o svemu ovome porazgovaraš sa lekarom. S obzirom na to da si seksualno aktivna, redovni ginekološki pregledi trebalo bi da su deo tvoje redovne brige o zdravlju. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website