Kako da se rešim svraba u vaginalnom predelu?

0
0
  • Guest postavljeno 11/05/2017 00:09

Ocećam svrab u vaginalnom predelu. To mi se ne dešava često. Inače imam seksualne odnose i to sa zaštitom uvek, kondomom. Taj svrab mi se pojavljivao i dok nisam imala odnose. Prođe za nekoliko dana bez ikakvih lekova. Od čega bi to moglo da bude i kako da se rešim toga?

inteen: Draga čitateljko, svrab u intimnom delu može biti posledica različitih faktora. Najčešći uzrok jeste gljivična infekcija koja se javlja zbog poremećaja kiselosti vagine. Ona se može pojaviti nakon upotrebe antibiotika, kontracepcije, ako se menja način ishrane ili zbog stresa. Kako bi se neprijatnost ublažila preporučuje se pranje blagim sredstvima, a lek su krema ili vaginalete Canesten koji su dostupni bez recepta. Tokom toplijih meseci, kada se više znojimo, preporučuje se oralna terapija, ali nju treba da ti prepiše tvoj doktor. Ukoliko je reč o gljivičnoj infekciji prepoznaćeš je i po sirastom, belom sekretu.
Uzročnik mogu biti i hormonalne promene, a vaginalna suvoća je indikator da su hormoni krivci za svrab. U svakom slučaju trebalo bi da izbegavaš uloške sa mirisom, jake sapune i gelove za tuširane, jer mogu da izazovu iritiraciju genitalija.
Naravno, do pojave svraba mogu dovesti i polno prenosive bolesti kao što su stidne vaši koje se tretiraju brijanjem intimne zone i specijalnim šamponom, ali i ekcem ili psorijaza. I neki drugi zdravstveni problemi mogu uticati na to. Pretpostavljam da je reč o nečem zaista beznačajnom, ali je na ovaj način veoma teško reći o čemu.
Mada nije čest, pošto se svrab ponavlja s vremena na vreme, najbolje bi bilo da se obratiš ginekologu. Jedino tako ćeš sa sigurnošću znati ima li ikakvih problema i dobićeš adekvatnu terapiju, ukoliko je neophodno. Možda samo imaš suvu kožu, pa će ti nešto poput Pantenol kreme biti od pomoći. Međutim, pošto već upražnjavaš seksualne odnose, redovne ginekološke kontrole trebalo bi da budu deo tvoje brige o zdravlju. Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website