Ne mogu da se zadržim u vezi i non-stop menjam momke

0
0
  • Guest postavljeno 14/05/2017 08:21

Zdravo, imam 17 godina. Samo sam želela da vas pitam da li je normalno menjati momke non-stop? Ne mogu da se zadržim u vezi, veoma brzo mi dosadi i stalno tražim kombinacije (ljubljenje, dodirivanje). Najiskrenije te kombinacije mi prijaju, međutim ostalim osobama se to ne sviđa i pričaju kako sam “laka roba”. Ali ne shvataju da nikad nisam bila sa nekim ko mi se ne dopada. Da li treba da prestanem sa tim i kako?

inteen: Draga tinejdžerko, mnogi ljudi se odlučuju za veze kakve ti imaš trenutno, površne, zasnovane isključivo na telesnom zadovoljstu, bez dublje vezanosti za partnera. Ipak, ovako nešto ukazuje na ozbiljnu socijalnu i emotivnu nezrelost. Jedan od ciljeva kasne adolescencije je ostvarenje ljubavnog odnosa u kome oba partnera uživaju jedno u drugom, telesno i emotivno, dele iskustava i emocije, uzajamno se pomažu i podržavaju, uz obostrano razumevanje, iskrenost i otvorenost, tako da zauzimaju veoma bitno mesto u životu voljene osobe.
Ako želis da doživis pravo iskustvo bliskosti, onda treba da završis sa tim ispraznim avanturama i nađes partnera koji želi isto to. A to moraš da odlučiš sama. S obzirom na to da si nam se obratila, očigledno je da razmišljaš na tu temu i uviđaš da tim kombinacijama ipak nešto nedostaje. Verovatno nisi sasvim zadovoljna i ispunjena, iako kažeš da jesi. Evo šta možeš da uradiš: kada ti se neko zaista svidi, dopusti mu da ti se približi, potrudi se da podeliš s njim svoje misli i osećanja, kao i da upoznaš njegovo pravo biće i uživas u njemu, kao i on u tebi. Nemoj da bežiš od emocija, nego im se predaj.
Tvoj model ponašanja ima posledice. Moguće je da ćeš izgubiti prijatelje, nailazićeš na osudu i neprijatnosti… Već govore da si “laka roba”, a za tim stvarno nema potrebe, pogotovo što ćeš, nastaviš li sa površnim vezama, propustiti mnogo divnih stvari.
Naši članci Momci od mene žele samo avanturu i neobavezan seks, Da li sam normalna ako mi prija kada me dečaci napadaju, ljube i pipaju? i Da li je u redu što oralno zadovoljavam drugove? ukazaće ti na to da se i druge devojke nose sa sličnim dilemama i nedoumicama i dati ti dodatne ideje kako da ih prevaziđeš.
Ukoliko ne uspeš, nemoj da se ustručavaš da se obratiš nekoj starijoj osobi od poverenja ili psihologu, jer ćeš kroz razgovor sa njim postepeno otkriti gde je problem i doći do rešenja. Put kojim si krenula nije ispravan i mi ti želimo da uspeš da se vratiš na onaj pravi. Srećno!

Piše: Ana Slavković, psiholog (http://www.mirnakuca.com/usluge/porodicno-savetovaliste/)

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website