Grudi mi nisu razvijene do kraja

0
0
  • Guest postavljeno 17/05/2017 02:35

Zdravo, imam 17 godina i grudi su mi male. Znam da to može imati veze sa genetikom, međutim, moje grudi nisu razvijene do kraja. Bradavice mi još nisu formirane (okrugle), iako imam redovnu menstruaciju od sedmog razreda. Možete li mi pomoći? Unapred hvala!

inteen: Draga čitateljko, veoma je teško na ovaj način reći u čemu je kod tebe problem i da li ga uopšte ima. Kao što znaš, tinejdžerski period se odlikuje i time što nam se telo menja, rastu nam grudi, stvaraju se masne naslage, pojačava se maljavost, hormoni divljaju, izlaze nam bubuljice… To može prouzrokovati znatnu dozu nesigurnosti i u potpunosti je normalno. I što je još gore, baš tada nam je veoma bitno da se sviđamo drugima i budemo prihvaćeni. Pošto se tada javljaju i prve simpatije, ljubavi i romantične veze, ako smo nesigurni u sebe, to nam može stvarati izvesne poteškoće. Ukoliko misliš da nešto nije kako treba, najbolje bi bilo da se obratiš lekaru jer jedino tako sa sigurnošću možeš znati o čemu je zapravo reč. S druge strane, ako misliš da te male grudi čine manje lepom, pročitaj naš tekst Kako da prevaziđem kompleks malih grudi?.
Mada smo već pisali o tome, ponoviću da se promene u izgledu grudi dešavaju tokom celog života. A njihovu veličinu određuju faktori poput genetike, godina, težine i trudnoće, U određenom uzrastu one, naravno, prestaju da rastu. Kod većine devojaka grudi se sasvim razviju u periodu do 3-4 godine nakon prvog ciklusa. Dakle, u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama. Pa tako i u tvom slučaju ima još vremena. No, najmirnija ćeš biti posetiš li ginekologa. Zakaži termin i sa njim se posavetuj o svemu, a on će te ako treba uputiti dalje. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website