Moja mama ne prihvata dečka koji mi se dopada

0
0
  • Guest postavljeno 21/05/2017 11:33

Dragi inteen, imam problem sa mamom i dečkom. Moja mama je divna osoba i majka ali u nekim stvarima želi da mi kontroliše život. Razumem da je to za moje dobro i iz želje da me izvede  na pravi put. Postoji jedan dečko, koji je divan prema meni, i stvarno želim da stupim u vezu sa njim. Ali ona je protiv toga jer ide u slabiju školu od mene, nije htela ni ime njegovo da čuje i isključila me je u trenutku kada sam htela da joj ispričam koliko je fin i divan momak. Plašim se da joj se suprotstavim. Imala sam jednu vezu do sada i tog dečka je baš volela  i gotivila. Ne želim da je lažem i krijem se od nje ali je to jedini način koji trenutno vidim. Pomoziteee. (17 god)

inteen: Draga tinejdžerko, ima dosta primera da roditelji u startu ne prihvataju partnera svog deteta, a da se kasnije ispostavi da nisu bili u pravu i da to dvoje jesu jedno za drugo. Obrazovanje nije toliko bitno koliko da li je on dobar čovek i da li vas dvoje uživate jedno u drugom, volite li da budete zajedno, imate li dodirnih tačaka… Nemoj da odustaješ. Pričaj s mamom generalno na tu temu. Razmatrajte primere osoba koje imaju ili nemaju obrazovanje, pa joj postavi pitanje da li obrazovan čovek nužno znači i dobar. Osim toga, to što on sada ide u lošiju školu, ne određuje stopostotno njegov dalji životni put, niti apriori znači da on neće postići ništa u životu. Neko se “probudi”, pronađe sebe i otkrije šta ga zanima ranije, a neko kasnije. Ne treba biti isključiv.
Posavetovala bih te da izađeš nekad sa tim momkom i daš mu šansu da pokaže kakva je osoba. Nemoj žuriti, za početak budite drugovi i upoznajte se još bolje. Ne mora mama baš odmah sve da zna. Šta ukoliko ipak shvatiš da on nije za tebe? Bespotrebno ćeš dolaziti u konflikt sa njom. Tek kad budeš bila sigurna da je on uistinu momak na mestu, onda je zamoli da ozbiljno porazgovarate i predoči joj da je on kvalitetna, dobra i draga osoba, te da ti je lepo s njim jer te poštuje, ceni i pazi (pod uslovom da sve bude tako) i da bi volela da ona to prihvati jer će ti u suprotnom biti veoma teško. Ukoliko se vas dve slažete i ona inače ima razumevanja za tebe, kako si navela u postu, trebalo bi da shvati koliko ti on znači. U krajnjoj liniji, na taj način pokazaće da ti veruje. A upravo to je ono u šta i treba da je ubediš: da si dovoljno zrela i samosvesna i da treba da ima poverenja u tebe i uvažava tvoje izbore. Srećno!

Piše: Ana Slavković, psiholog (http://www.mirnakuca.com/usluge/porodicno-savetovaliste/)

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website