Kako da stupim u prvu vezu i kako treba da se odvija prvi dejt?

0
0
  • Guest postavljeno 21/05/2017 22:03

inteen: Dragi čitatelju, podaci koje imam su tako oskudni da čak ne znam ni da da li si muško ili žensko. No, ipak ću ti odgovoriti. Da bi se stupilo u vezu prvo je neophodno da ti se neko dopadne, a i ti njoj/njemu. Potom treba da se upoznate i postepeno kroz druženje i razgovore uvidite da li ste kompatibilni, imate li slična interesovanja, da li vam je zabavno kada ste zajedno… Ukoliko se sve kockice slože, onda možete dalje da gradite svoj odnos i postajete bliskiji i intimniji, počnete da razmenjujete poljupce i nežnosti. Upravo to je ono što jednu emotivnu vezu razlikuje od prijateljstva.
E sad, pre nego što sve to počne da se odvija neko će nekoga morati da pozove na prvi sastanak. Mislim da je potpuno nebitno da li će to učiniti momak ili devojka. Svako je krojač svoje sreće i treba da preduzme korake kako bi ostvario neki svoj cilj. Tako da ne treba da čekaš da on/ona krene u akciju. Ako nemaš sumnji u to da ti se ta osoba dopada i želiš da probate da budete u vezi, onda treba i da postupaš u skladu sa tim. A na tom prvom dejtu će vam oboma sigurno biti bar malo neprijatno. Može da se desi i da vam ponestane tema za razgovor. Ali, to ne treba da te obeshrabri. Postoje li osećanja i osetite li želju da se vidite ponovo, sledeći sastanak će biti bolji. Malo po malo, opuštaćete se i svako naredno viđanje teći će prirodnije. Nastoj da budeš onakav kakav zaista jesi, da se predstaviš u pravom svetlu. Najbolje je nastupiti iskreno. Tako eventualnom budućem partneru daješ mogućnost da te vidi na pravi način, te kasnije nema iznenađenja. Može vam samo biti još bolje i lepše. Pričaj o sebi, ali budi i dobar slušalac. Ljudi vole kada pored sebe imaju osobu koja ume da ih sasluša i sa kojom mogu da podele sreću zbog nekog događaja, uspeha ili prosto da prenesu dobro raspoloženje, ali i svoje nedoumice i brige. Možeš govoriti o svojim interesovanjima, filmovima koje voliš, muzici koju slušaš. Ne može biti loše ni ako “izbaciš” neku šalu. Smehom se razbija trema. Dejt ne možeš planirati unapred, niti izmišljati pitanja i odgovore jer će razgovor možda teći u nekom sasvim drugačijem smeru. Sve će se odvijati samo od sebe i na kraju ćete znati koliko vam je bilo prijatno i shvatiti hoćete li to da ponovite. I tad je nebitno ko će predložiti sledeće viđanje. Jer, čak iako reakcija ne bude onakva kakvu priželjkuješ, znaćeš na čemu si, nećeš se zavaravati i uzalud čekati njen/njegov poziv, već ćeš moći da kreneš dalje.
Ako si devojčica, pročitaj naše članke: Ne znam šta da pričam sa dečkom kada izađemo, Stidljiva sam i ne umem da privučem pažnju dečka koji mi se dopada i Kako da se oslobodim straha u komunikaciji sa dečacima?. Mogu ti biti od koristi. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website