Iako mi menstruacija i inače kasni, sad se baš plašim

0
0
  • Guest postavljeno 26/05/2017 09:03

Ćao! Treba mi pomoć. Trebalo je da dobijem negde oko 20. i kasnilo mi je 2-3 dana. U međuvremenu dečko me je pitao da spavamo, pričali smo o tome i pre i išli polako, pošto sam se ja plašila jer imam tek 16. On je razumeo svaki put kada sam mu rekla da ne želim još, stariji je godinu dana i njemu nije prvi put. Ali sam shvatila da sam spremna i da hoću da mi on bude ta, i prihvatila sam. Prvi put je bilo jako brzo i kratko, čak nije uspeo ni da svrši kada ga je izvadio, ali to nije uticalo ni na njegovo raspoloženje, ni na moje. Nastavili smo sve normalno, ljubili se i juče smo ponovo imali kao odnose bez zaštite ali opet malo i kratko. On, kada je osetio da će da svrši, izvadio ga je i to obavio izvan mene, jer zna da se kontroliše. Posle toga smo pričali i ja sam mu rekla da imam problem sa menstruacijom pa smo se dogovorili da sada malo pauziramo i juče nismo posle toga nijednom više probali. Jasno nam je da može da bude problema ako je ostalo sperme na penisu, ali mn kopka zašto mi onda kasni i dalje jer je danas 26. a ja još nisam dobila. Jeste da mi se i pre dešavalo da mi kasni i po 10 dana ali nzm, mnogo čitam vaše savete i pomažu. Hvala.

inteen: Draga čitateljko, idemo korak po korak. Prvo ću te pohvaliti što si, čini se, dobro promislila i shvatila da je tvoj momak onaj pravi sa kojim želiš da ti bude prvi put, te si u seksualne odnose ušla vrlo svesno i to nakon što si pričala sa njim. Takođe, dobro je i što vas skoro neuspeli pokušaji nisu odvratili od želje da probate ponovo, niti su umanjili vašu bliskost. To se desilo najverovatnije zbog obostranog neiskustva. Kažem obostranog, jer ne verujem ni da je tvoj dečko, bez obzira na to što je imao seks, naročito verziran na tom polju. No, to i nije bitno. Bitno je da je njegov stav pokazao da mu je stalo do tebe, a to je jako lepo i potvrđuje da nisi pogrešila. Međutim, moram da te nagrdim zbog toga što niste koristili kontracepciju. Toliko puta smo pisali o tome (Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji, Jesu li antibebi pilule najbolji vid zaštite od trudnoće?) i sada te molim da više NIKADA nemaš seks bez zaštite. Neželjena trudnoća nije problem sa kojim hoćeš i treba da se suočavaš u tim godinama tako da je, pre svega, najvažnije da se sa momkom dogovoriš oko toga šta ćete korisiti tokom sledećeg odnosa. Ukoliko si dovoljno zrela da imaš seks, onda treba da budeš i dovoljno odgovorna prema sebi. A i on bi trebalo da ima na umu tvoju dobrobit i čuva te. U tome ste zajedno. Možeš otići i na ginekološki pregled i sa lekarom se dogovoriti oko toga koji je metod zaštite najbolji za tebe.
E sad, ono što te najviše muči. Na osnovu ovoga što si napisala, skoro je neverovatno da si ostala u drugom stanju. Možeš pročitati naš tekst 5 razloga zašto ti kasni menstruacija a sigurno već znaš da to u tvom uzrastu nije retkost jer je organizam tinejdžera već dovoljno osetljiv  zbog hormonalnog disbalansa pa na njega utiče svaka i najmanja promena. Moguće je da si dosad dobila, a ukoliko nisi najbezbolnije je da uradiš test za utvrđivanje trudnoće, a u tome ti može koristiti naš članak Kada je pravo vreme da se uradi test na trudnoću?. Mislim da nemaš razloga za brigu, ali neka ti ovo bude lekcija za ubuduće. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website