Drugarica je zaljubljena u mene i želi sa mnom neku vrstu seksualnog odnosa

0
0
  • Guest postavljeno 26/05/2017 13:42

Moja drugarica je zaljubljena u mene i želi da imamo neku vrstu seksualnog odnosa, ali meni je glupo, šta da radim? Inače, ja sam žensko i nisam lezbejka…

inteen: Draga tinejdžerko, drugarica bi trebalo da razume tvoju odluku. Međutim, pitanje rodnog identiteta veoma je osetljivo i ne znamo da li je ona sebe već prihvatila kao takvu ili je u fazi eksperimentisanja. Zato pokušaj da je odbiješ nežno tako da se to ne odrazi na vaše prijateljstvo, jer je ne odbacuješ kao ličnost. Ti odbijaš samo predlog upuštanja u seksualni odnos s njom zarad očuvanja vašeg prijateljskog odnosa. Tako joj treba i objasniti.
Postoji nekoliko načina da ovu situaciju držiš pod kontrolom: tokom razgovora u četiri oka, blago joj naglasi da: a) želiš da ostanete samo prijateljice, b) želiš da nađeš dečka i c) želela bi da provodiš vreme i s ostalim drugaricama, a ne isključivo jedan na jedan.
Razjasni duple poruke. Ako si je već dodirnula, poljubila ili napravila nešto drugo zbog čega je pomislila da želiš i seks, uspori i razmisli zašto si to uradila. Ukoliko definitivno nisi zainteresovana za homoseksualni odnos (moramo da potvrdimo, jer ipak tražiš naše mišljenje), ovakvo tvoje ponašanje može da je povredi. Postavi nove granice vašeg odnosa, čak i ako ona pokušava da se posvađa s tobom. Reci joj: Mislim da treba da prestanemo s maženjem, spavanjem jedna kod druge… Ne želim da pošaljem pogrešan signal.
U slučaju da ona ne reaguje dobro na promene u vašem odnosu, moraš da budeš direktnija. Na primer, ako je postala ljubomorna na ostale prijateljice ili se uznemiri svaki put kad joj se ne javiš, onda izgleda da jeste pomalo zaljubljena u tebe. U ovoj fazi iskren i otvoren razgovor je jedino rešenje. Pitaj je šta oseća prema tebi, ali nemoj da je prisiljavaš na odgovor, niti da ga osporavaš. Kako god, reci joj da je voliš kao drugaricu, ali da nemaš romantična osećanja prema njoj. Ukoliko nisi sigurna, to joj ne pominji dok dobro ne razmisliš. Ako se naljuti ili uplaši, reci joj da ne morate da pričate sada o tome i da ne brine, jer je to njena stvar, ali se potrudi da ostaneš pri svom stavu.
Nakon ovako teškog razgovora, razdvojite se na neko vreme, jer će tvoja drugarica tada biti povređena ako je zaljubljena u tebe. Pokušajte da ne kontaktirate najmanje dve nedelje. Kada obe budete spremne, nađite se na pola sata u kafiću. Preispituje li tvoja prijateljica u ovom trenutku svoju seksualnost, to bi mogao da bude bolan period za nju. Reci joj da postoje LGBT forumi i telefonske linije na kojima joj druge slične osobe mogu dati podršku. Naravno, i ti si uvek tu za saosećajan razgovor, ali ništa više od toga. Želim ti sreću u rešavanju date situacije!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website