Može li menstruacija da kasni zbog visoke temperature i virusa?

0
0
  • Guest postavljeno 21/08/2016 03:24

Pre dva dana sam se razbolela baš, baš. Nisam ni znala, a imala sam odnose i to bez kondoma. Sada mi je temperatura veoma visoka jer sam zahvatila neki virus. Poprilično sam bolesna, ali brine me što mi kasni menstruacija. Da li je to od visoke temperature ili zbog odnosa (izvadio je na vreme, kako kaže). Imam i bolove u donjem delu stomaka i lučim beli sekret. Da li je sad najpotrebnije da uradim test ili ne? Imam 16 godina.

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, mislim da ne treba toliko da brineš. Može da se desi da si virus pokupila negde drugde ili da ti ga je dečko preneo (ima li on neke simptome?), no u svakom slučaju to je samo virus, nije ništa strašno. Svakako idi kod doktora da ti prepiše neki lek i kaže kako da oboriš temperaturu.
Što se pojačanog sekreta i kašnjenja menstruacije tiče, oba mogu biti posledica virusa koji si dobila. Ali i ne moraju. Mislim da je najbolje da sačekaš da se virus smiri a onda odeš kod svog ginekologa da te pogleda i prepiše, ako je potrebno, nešto za taj sekret. On će, takođe, moći da utvrdi da li si trudna (mada, zaista verujem da ti kasni zbog virusa) te da te posavetuje oko kontracepcije, za ubuduće. Jer, složićeš se, neodgovorno je imati seks bez kondoma. Brini o sebi, treba oboje to da radite, i uvek koristi kontracepciju. Imali smo pitanje i o tome, pa neće škoditi da pročitaš tekst Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji.
I na kraju, ako se baš, baš brineš, uvek možeš da kupiš test u apoteci i vidiš da li si trudna. Samo znaj da oni nisu sto posto pouzdani i da je najsigurnije da odeš kod svog ginekologa. Moguće je da si već dobila menstruaciju i da ti je laknulo, ali to ne znači kako treba da zaboraviš na zaštitu. Veoma je važno da budete odgovorni, ako ste već rešili da imate seksualne odnose.
A sada odleži, odmaraj se i ozdravi. Drži se! Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website