Kako ginekolog pregleda nevinu devojku?

0
0
  • Guest postavljeno 29/05/2017 12:07

Kako ginekolog pregleda nevinu devojku? Čula sam da postoji razlika između pregleda nevine devojke i one koja je stupila u odnose.

inteen: Draga tinejdžerko, u pravu si, ginekološki pregled nevine devojke i one koja je stupila u odnose se razlikuju. U svakom slučaju, kada prvi put dođeš kod ginekologa, lekar će sa tobom obaviti razgovor i to iz medicinskih razloga, ali i zbog toga što mu je cilj da se pacijentkinja opusti. Njemu možeš da ispričaš sve i budeš sigurna da će to ostati između vas. Nakon toga, kod onih koje su imale polni odnos, sledi vaginalni pregled (na ginekološkom stolu sa raširenim i podignutim nogama). Lekar će početi sa pregledom spoljašnjosti intimne regije (malih i veliki usnana, klitorisa, spoljašnjeg otvora vagine), da bi potom prešao na pregled pomoću instrumenta koji se zove spekulum. On je uglavnom od metala ili plastike, ima oblik pačjeg kljuna i služi da se njim razmaknu zidovi vagine kako bi se videla njena unutrašnjost i grlić materice. Pri tome se radi tzv. Papa test čiji rezultat nam govori o upalama, abnormalnostima i eventualnim promenama na grliću materice. Taj pregled traje 30-60 sekundi i uglavnom nije bolan, ali može biti pomalo neprijatan.
Drugi deo vaginalnog pregleda je tzv. bimanualni pregled (sa dve ruke) koji se izvodi tako što ginekolog pažljivo kažiprstom i srednjim prstom jedne ruke uđe u vaginu, a drugom pritisne donji deo stomaka izvana. Na taj način se određuje položaj, veličina i moguća bolnost vagine, jajnika, jajovoda i materice. Vrlo je važno da se devojka tokom ginekološkog pregleda što više opusti jer ako su mišići genitalne regije napeti bol će biti veća.
Ukoliko devojka nije nikada imala seksualni odnos onda se genitalni organi pregledaju rektalno (umesto kroz vaginu ginekolog ulazi prstima u debelo crevo). U tom slučaju nije neophodno raditi Papa test jer su promene na grliću maternice najčešće izazvane Humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi polnim putem.
Neizostavan je i ultrazvučni pregled koji se radi vaginalnom sondom kroz vaginu, a ukoliko je devojka nevina, onda kroz otvor debelog creva, dakle rektalno. Može se raditi i preko stomaka, abdominalnom sondom, pri čemu se pacijentkinji savetuje da napuni mokraćni mehur kako bi vizualizacija bila što bolja. Na ginekološki pregled najbolje je doći između 10. i 12. dana ciklusa. Nadam se da smo ti pomogli, a možeš pročitati i naše članke Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu i Sa koliko godina maloletnica može kod ginekologa bez pratnje starije osobe?. Pozdrav!

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website