Ne znam da li da slažem mamu zbog dečka

0
0
  • Guest postavljeno 01/06/2017 21:51

Dragi inteen, ja sam ona devojka kojoj mama ne dozvoljava dečka jer ide u slabiju školu. Želim da ti se zahvalim na savetu, ali mi je potreban još jedan. Dečka koji mi se sviđa duže vreme poznajem i izlazili smo sami kao drugari. Pre nekolikog vremena pričala sam sa mamom o njemu opet. Započela je dramu kako mi neće dopustiti da pogrešim kao ona i kako ću je puno razočarati ako budem sa tim dečkom, nakon toga nismo pričale par dana. Razumem je, udala se za osobu koja je ne razume i sa kojom ne može da priča baš zbog niže škole. Jasno mi je da ne želi isto to meni da se desi, ali meni nije bitna škola sada, bitno mi je da se on ponaša predivno prema meni, da mi poklanja puno pažnje i ljubavi. Ali ona to ne razume, i čini mi se da ne mogu dobiti ovu bitku. Odlučila sam da joj posle završetka škole, prikažem istog ovog dečka  (pošto ne zna ni ime ni kako izgleda) samo bih rekla da ide u drugu školu. Koje su šanse da to uspe? Koji su načini da ona sazna u koju školu zapravo on ide? Hvala Vam unapred puno…

inteen: Draga tinejdžerko, ako bi rekla mami da on ide u neku bolju školu, to ne bi bila neka zlonamerna laž, bila bi u funkciji toga da ona otkloni predrasudu da biti obrazovan znači biti dobar čovek i obrnuto.
Opet, postoje šanse da ga mama propituje nešto o školi i verujem da bi mu bilo vrlo neprijatno da laže da ide u drugu školu.
Ako je veza dobra, nemoj je prekidati zato što bi mama htela za zeta nekog doktora nauka. Veruj mi da znam mnogo takvih kojima ne bih posvetila ni pet minuta. Osim toga, to što je ona pogrešila, ne mora da znači da ćeš i ti. Nerazumevanje koje postoji između nje i njenog partnera ne mora da ima veze samo sa obrazovanjem. No, nećemo sad o tome.
Koje su šanse da mama sazna za tu malu laž zaista ne mogu da znam. Ako živite u manjem mestu, i sama pretpostavljaš da su velike.
U svakom slučaju, odluka je na tebi. Dobro razmisli. Postoji opcija da izbegneš laž i ponudiš mami da ga upozna i uvidi da je dobar dečko, kulturan, pristojan. Ukoliko misliš da je tako bolje, ne moraš da pominješ da je to taj isti momak. Škola nije uvek odraz znanja, ima neznalica koliko hoćeš i po boljim školama. A kasnije u životu sretaćeš se i sa fakultetski obrazovanim ljudima koji nemaju kulture, širine itd. Pričaj s mamom o tome. S druge strane, za početak možeš prećutati da ti se taj dečko sviđa. Idi korak po korak dok ona polako ne popusti. Ukoliko mama, pak, bude toliko rigidna, a ti si potpuno sigurna da je to ono što želiš, moraćeš da budeš odlučna. U tom slučaju jedino rešenje je da staneš iza toga da nećeš odustati od veze kojom si zadovoljna zbog trivijalne stvari!

Piše: Ana Slavković, psiholog (http://www.mirnakuca.com/usluge/porodicno-savetovaliste/)

  • You must to post comments
0
0

Nemoj da lazea majku. Upoznaj je sa njim, ali nemoj da kazes da je on taj decko koji ti se svidja.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website