Zaljubljena sam u najboljeg druga ali nemam samopouzdanja da mu to priznam

0
0
  • Guest postavljeno 02/06/2017 23:02

Zaljubila sam se u najboljeg druga. Međutim, on je dve godine mlađi od mene. Razgovarao je s mojom najboljom drugaricom i ona mi je rekla da joj je priznao da mu se sviđam. Kad god želim da mu kažem, ukočim se, uplašim, pocrvenim kao paradajz i reči jednostavno ne izlaze iz usta. Naravno, tu je uvek ono: Šta će drugi reći? Nije toliko često (bar ja ne znam) da je dečko mlađi od devojke. Stalno me grli kad se vraćamo zajedno, zna da da kompliment. Šta da radim? Kako da pomognem sebi sa samopouzdanjem? Imam problem sa samopouzdanjem ne samo kad je reč o tome. Razmišljam svaki dan da odem kod psihologa, ali uvek zastanem nekoliko koraka pred vratima, okrenem se i odem. Kako da pomognem sebi?

inteen: Draga tinejdžerko, nisi navela godine, pa ne mogu da procenim da li su dve godine razlike kao dve svetlosne godine ili dva meseca, jer to s godinama zaista postaje relativno. Matematički je isto, ali psihološki je potpuno druga priča kad imate 13 i 15 godina ili 17 i 19, posebno u obrnutom smeru, odnosno kada je momak mlađi, jer dečaci i fizički i emotivno kasnije sazrevaju. Tačno je da su parovi najčešće vršnjaci ili je dečko stariji od devojke. Međutim, ni suprotno ne mora ništa da smeta ukoliko imate slična interesovanja, međusobno poverenje i iskrenu komunikaciju.
Zašto blokiraš kad ti je lepo s njim i ukoliko već znaš da mu se sviđaš? Imaš drugaričinu potvrdu, a ni on ne štedi komplimente i zagrljaje, zato se opusti i uživaj u vezi. Ti samu sebe sputavaš zbog mišljenja drugih i predrasuda o godinama. To se najviše i odražava na tvoje samopouzdanje, umesto da svoja osećanja i vaš odnos postaviš na prvo mesto. Pošto ti je on najbolji drug, sigurno često pričate. Iskoristi neku opuštenu situaciju, skupi hrabrost i jednostavno kaži šta misli. Biće ti sigurno lakše, a na osnovu ovoga što si napisala, on najverovatnije neće imati ništa protiv.
Prelomi i poseti psihologa kako biste poradili na samopouzdanju u svim drugim segmentima života. Jednog si već kontaktirala 🙂 Uživo ćete biti efikasniji i brži, a ti ćeš osetiti olakšanje. Srećno i veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website