Spavala sam s dečkom bez kondoma i plašim se trudnoće

0
0
  • Guest postavljeno 21/08/2016 20:23

Izgubila sam nevinost pre dve nedelje, a pre nekoliko dana imala sam odnose, ako to tako mogu nazvati. Samo sam sela na muški polni organ i vrlo brzo sišla. Kondom nismo imali ali dečko tvrdi da nije svršio, a i meni tako deluje. Jako se plašim da ne zatrudim jer imam 16 godina i to mi ne treba. Možete li mi pomoći?

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, na osnovu činjenica koje si napisala ne postoji mogućnost da si zatrudnela. Ukoliko nije došlo do ejakulacije, ne može doći ni do oplođenja jajne ćelije, a samim tim ni do trudnoće. Ja, naravno, ne mogu da znam šta se tačno desilo. U svakom slučaju, savetujem i tebi i tvom dečku da se ne igrate. Zaista ni tebi ni njemu, kako i sama kažeš, to ne treba u tim godinama. On uvek treba da ima kondom, a neće škoditi ni da ga ti poneseš kada ideš da se vidiš s njim, pogotovo ako znaš da može doći do seksualnog odnosa. Kondom je jedino kontraceptivno sredstvo koje štiti i od neželjene trudnoće, i od seksualno prenosivih bolesti. Mana mu je što može da pukne ili spadne tokom seksualnog odnosa. Ukoliko se to desi, a istovremeno nije korišćen neki pouzdaniji metod, kao što je pilula, treba razmotriti pilulu za jutro posle. O svemu tome možeš se informisati u našem tekstu Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji. S obzirom na to da imaš dečka s kojim upražnjavaš seks, bilo bi poželjno da posetiš ginekologa, sa njim se posavetuješ, te da zajedno utvrdite koji vid zaštite je najadekvatniji za tebe.
Kada je reč o tebi i dečku, ako se volite i poštujete, treba da vodite računa jedno o drugom i ne rizikujete. Isto tako seksualni odnos će biti lepši i oboje ćete više uživati ukoliko se opustite, a to će biti moguće kada se budeš osećala sigurnom. Seks pre svega treba da je čin ljubavi kojim se produbljuje odnos između dvoje. Oni dele intimne trenutke kakve ne dele sa drugima i postaju bliskiji. Da bi to bilo tako, seksualnom odnosu treba pristupati odgovorno. Mislim da ovoga puta ne treba da brineš, ali ubuduće budi obazrivija, vodi računa o sebi i reci dečku da radi to isto – da vodi računa o svojoj devojci. Jer, i to je deo ljubavi. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website