Mnogo se napalim kad sam sa dečkom, ali ne znam da li je prerano da spavamo

0
0
  • Guest postavljeno 16/06/2017 18:11

Imam skoro 16 i moj dečko takođe. Nismo spavali još, ali želimo, a s obzirom na to da se baš mnogo napalim, jedva izdržim da ga ne skinem odmah… Devet meseci smo zajedno i ne znam koliko je dobra odluka to da uradim. Imam poverenja i znam da neće posle toga da raskine, ali ne znam da li je rano… I usput da li treba da mu verujem kad kaže da će da me ženi i te priče, jer da bi mi sve to dokazao hoće sam sebi da uradi trajnu tetovažu našeg datuma, ali ne mašinom, već ne znam ni ja čime… POMOZITE MI!

inteen: Draga tinejdžerko, ne mogu sa sigurnošću da ti kažem da li je vreme da stupiš u seksualne odnose ili ne. Neko je za to spreman ranije, neko kasnije. Tu zaista nema pravila. Najvažnije je da si prvi put sa pravom osobom, sa kojom si ostvarila bliskost i imaš iskrenu i duboku vezu. Na osnovu ovoga što si napisala čini se da se ti i tvoj dečko veoma volite i da imate kvalitetan odnos. Porazgovaraj o svemu sa njim i, naravno, pre nego što odlučite da spavate, dogovorite se oko vida kontracepcije koji ćete koristiti. Pročitaj naše tekstove Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos? i Zanima me kada devojka treba da ima prvi seks, dobro se informiši, slušaj sebe, ali ne žuri. U tvom uzrastu, kada hormoni divljaju, sasvim je prirodno da se, kako kažeš, “napališ” toliko da bi ga odmah skinula. No, ja bih te ipak posavetovala da ne prenagljuješ. Nisi još navršila ni 16 godina. Čim postavljaš ovo pitanje, znači da gajiš neke nedoumice. Nemoj da njegovu preteranu želju projektuješ na sebe. Članak Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose može ti pomoći u razumevanju sopstvenih dilema.
Isto tako, zapitaj se da li je potrebno obavestiti roditelje o prvom seksu jer ti oni mogu biti velika podrška. Ukoliko ne možeš sa njima da pričaš na tu temu, ne bi bilo loše da se obratiš nekoj drugoj starijoj osobi od poverenja čiji saveti ti mogu biti od značaja.
E sad, što se tiče eventualnog raskida, ne deluje da tvoj dečko uopšte to ima na umu. Ako su vaše emocije jake kako izgleda, nema razloga da razmišljaš o tome da bi te on ostavio nakon seksa. Intimni odnosi dodatno će produbiti vašu vezu, kada za to dođe vreme. Kao što rekoh, polako. S druge strane, za priče o braku zaista je prerano. U tim godinama, kada tek ulazimo u svet muško-ženskih odnosa, imamo tendenciju da idealizujemo partnera. Osećanja su burna, zaljubljeni ste i čini vam se da ćete biti zajedno ceo život. Međutim, nije uvek sve baš tako. Naravno, ima slučajeva da su se veze iz školske klupe završile venčanjem, ali mnogo je i onh koje su ostale samo to – veze iz školske klupe. A on svakako ne mora da se tetovira da bi ti dokazao svoju ljubav. Postoje i drugi načini da ti da do znanja koliko mu značiš. Uživajte u tome što imate, usredsredite se na dati trenutak, negujte svoj odnos… Ako i dalje, nakon izvesnog vremena, budeš želela da on bude taj, onda ćeš znati da je tvoj momak onaj pravi da ti bude i prvi i da si spremna na taj korak. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website