Kako dečku da pokažem da ga volim i da mi je stalo do naše veze?

0
0
  • Guest postavljeno 18/06/2017 16:17

Sa dečkom sam u vezi vec 6 meseci. I meni i njemu je ovo prva veza. Inače ja imam 14, a on nepunih 15 godina. Uvek smo se super slagali, ali u poslednje vreme smo počeli da se svađamo. Te svađe su uglavnom oko nekih sitnica i gluposti, i nekako bih uglavnom ja bila većinom kriva za svađu. Došli smo do nekog zaključka nakon podužeg razgovora. Naime, ja sam uvek govorila kako ne znam kako da se trudim u vezi, da ne znam kako da se ljubim, da ne znam kako da volim… A zapravo samo sam se plašila. I on je to shvatio. Zapravo se plašim da ne budem povređena. A volim ga mnogo, neopisivo mnogo. On kaže da retko pokazujem da mi je stalo. Da uvek on poziva na sastanke (što je istina jer ja retko imam vremena za izlaske a i ne volim gužvu pa retko izlazim u grad) i kaže kako on uvek kreće prvi, da uvek on ima prvi korak (i to je istina, on uvek prvi priđe da me poljubi, ja retko kada priđem prva, valjda se nisam oslobodila još uvek, ipak mi je prva veza i nova sam u svemu ovome). Takođe bude mi glupo da mu kažem da mi nedostaje, tada se osetim slabo i ranjivo, to jednostavmo ne mogu da podnesem. Zato uglavnom prećutim osećanja. Uprkos svemu tome ga mnogo volim, samo ne znam kako to da mu pokažem. Možete li mi, molim vas, dati neki savet kako da mu pokažem da mi je stvarno stalo i do ove veze i do njega, i kako da mu pokažem da ga stvarno volim?

inteen: Draga čitateljko, tebi je očigledno već sve jasno, samo ti je potrebno da ti to neko i potvrdi i eventualno ti da neku dobru ideju kako da to izvedeš. Divno je što ti i tvoj dečko imate takvu vezu i zato treba da daš sve od sebe i da je sačuvate. Retkost je da dve mlade osobe mogu tako otvoreno da razgovaraju o svemu. Moram da istaknem da je i ljudima kasnije u životu teško da pričaju iskreno i jedno drugom kažu šta im smeta, te da je to često kamen spoticanja u vezama.
S obzirom na to da si uvidela u čemu grešiš, to treba i da ispraviš. Možda nećeš moći da uradiš baš sve što bi on voleo ali za sada su dovoljni mali pomaci. Kreni od onoga što ti najlekše pada. Možeš osmisliti neki sledeći izlazak. Pozovi ga i predloži da idete u bioskop, u neki kafić na sok, da vozite bajs ili na neko mesto koje on baš jako voli. I čim se pruži zgodna prilika, poljubi ga. To će za početak biti sasvim dovoljno. Jasno je da te otvaranje prema nekom stavlja u poziciju u kojoj se osećaš potpuno ogoljeno i ranjivo, ali ukoliko ne budeš davala, nećeš moći ništa ni da dobiješ. Ne možeš stalno da uzimaš. I njemu je potrebno da se oseti voljenim. U suprotnom će se istrošiti i izgubićeš ga.
Ukoliko ti se još čini nemogućim da mu kažeš da ga voliš, nešto tipa: Jedva čekam da te vidim, neće te toliko ugroziti, a njemu će značiti mnogo. Međutim, iako se kaže da su dela važnija od reči, ljudima je nekada zaista potrebno da čuju nešto, tako da će i to “volim te” jednog dana morati da dođe na dnevni red. Takođe mu možeš kupiti neki poklon. Ne treba to da bude ništa skupoceno. Zajedno ste 6 meseci, pa pretpostavljam da ga poznaješ i znaš šta bi ga obradovalo. Može to biti i neka vaša šašava, uramljena fotografija na kojoj ćeš mu napisati nešto slatko (možda je to bio dan kada ste se upoznali, ili najluđe smejali, ili prvi put poljubili…) čime ćeš mu dati do znanja da je i tebi taj trenutak ostao u sećanju.
Ujutro čim se probudiš, pošalji mu srce i poželi mu dobro jutro, a nešto slično možeš uraditi i pred spavanje. Jednostavno moraš biti maštovita. Naravo, ne treba sad odjednom da preteraš i totalno se promeniš, ali nemoj da ti on iznuđuje svaki poljubac, ukaži mu pažnju, uhvati ga za ruku dok šetate, pomiluj ga po kosi… On će sigurno primetiti te novitete. Onda uskoro ponovo sedi da popričaš sa njim, pa ga pitaj da li se sad bolje oseća i reci mu ono što i nama – da želiš da uspete jer ga voliš i stalo ti je do vaše veze, i objasni mu da si spremna još da se potrudiš da bi mu pokazala da je tako, ali da mora biti strpljiv. Ako te on iskreno voli, a čini se da jeste tako, imaće i dalje razumevanja ali, kao što sam već rekla, jedino ukoliko već pružiš neke dokaze ljubavi. Želim ti sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website