Kako da dečku kažem NE za seks?

0
0
  • Guest postavljeno 22/08/2016 13:09

Imam 15 godina i dečka koji će uskoro napuniti 18. On, naravno, želi seks, a ja ne (tj. želim, ali smatram da u ovim godinama to ne smem). Kako da mu stavim do znanja da ne želim ništa više od maženja i poljubaca? I kako bi on to prihvatio?

inteen: Draga petnaestogodišnjakinjo, nažalost, u tvom uzrastu razlika od tri godine nije zanemarljiva. Kasnije te starosne razlike postaju nevažne. Ali sada kada ti imaš 15 a on 18 i verovatno je već imao prvo seksualno iskustvo, te ga, naravno, i od tebe traži, ta razlika se zaista primećuje. I tebi pravi problem.
Mislim da je jako dobro i zrelo s tvoje strane što ne pristaješ na sve što tvoj dečko od tebe traži i što razmišljaš o tome da li si spremna na taj korak. Takođe, slažem se s tobom da većina devojaka sa 15 ipak nije spremna da stupi u seksualne odnose. A čim osećaš da „ne bi smela“, to nekako znači i da nisi spremna.
E sada, što se njega tiče, i prihvatanja tvog „NE“, ovo ti je odlična vežba za budućnost. Za sve devojke je izuzetno važno da nauče šta znači i koliku težinu nosi njihovo „NE“. Ne samo sada kada treba da izgubiš nevinost. I kasnije, kada počneš da se zabavljaš sa nekim i dok si u vezi, svejedno, ako ti se nešto ne radi, ako ti je nelagodno, ne prija ti, ne želiš u tom trenutku ili uopšte, tvoje „NE“ uvek, uvek treba da bude poslednje. A to da li druga osoba prihvata tvoje želje i potrebe nije tvoj problem. Ti si jasno rekla kako se osećaš, na njima je da budu dovoljno zreli, da cene i poštuju tvoje želje.
I u ovom slučaju, ako te dečko voli, razumeće da nisi još spremna za seks. I nemoj da uvijaš, da mu obećavaš „sutra i prekosutra“! Otvoreno mu reci da za sada nisi spremna da stupiš u seksualne odnose, da ti on kao osoba jako prija, da ti se sviđa, da voliš da se ljubiš i maziš sa njim, ali da je za sada to to! I da ne znaš kada ćeš biti spremna (jer to zaista ne znaš, niti možeš da predvidiš). On će, ako te stvarno poštuje, to prihvatiti. Ukoliko ne prihvati, to mnogo govori o njemu, a tebi i ne treba dečko koji ne uvažava tvoje želje i potrebe.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

samo kazi da opusteno jbt 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website