Da li je loše da devojke “koriste” muškarce da se zadovolje?

0
0
  • Guest postavljeno 29/06/2017 00:14

Da li loše postupam što spavam sa drugom (koji je sve osim druga ali nikad ništa nismo bili zvanično)? Imam 18 godina i jednom sam se smuvala sa njim i tom prilikom sam se mazila on me je toliko napalio da posle toga nije uspeo da me imalo napali bilo koji drugi moj dečko. Tad sam rešila da izgubim nevinost sa tim drugom i tako smo već neko vreme. Naravno, to je tajno, niko u našem društvu ništa ne zna šta mi radimo, jer oboje mislimo “šta koga treba da zanima šta mi radimo”. Ja to nisam uradila jer me je neko prisilio ili rekao, ja sam se osećala spremnom i želela sam to da uradim sa njim. Inače, ranije sam vam pisala za naš odnos ali ne mogu da tražim to pitanje. Mi se znamo skoro 3 godine i uvek smo bili “drugari” za društvo, a kad ostanemo sami mi smo uvek bili nešto više. Pošto sam čitala vaše članke u poslednje vreme, slažem se sa tim da i žena želi da se zadovolji, zašto moraju to biti predmeti i ostale gluposti kad možemo da “iskoristimo” muškarce, kako bi to oni za nas rekli!

inteen: Draga čitateljko, nisam u potpunosti sigurna šta je tvoje pitanje, ali mi se čini da zapravo tražiš dozvolu da nastaviš da spavaš i uživaš sa tim drugom bez nekih obaveza. Sama si napisala da ne pričate okolo o vašoj vezi jer “šta koga treba da zanima šta vi radite” i to unekoliko jeste ispravan stav. Ono što je važno je kako se vas dvoje osećate. Ne vidim razlog da ne nastavite to da radite, dok god ste oboje OK s tim. Ipak, ja bih bila oprezna da jedna strana ne razvije jača osećanja (kako to obično biva, uvek je nekom malo više stalo), jer se često u takvim situacijama događa da neko bude povređen. Zato razgovarajte o tome i postarajte se da znate tačno šta ko očekuje od tog odnosa.
Međutim, ono što mi je u tvom pitanju privuklo veću pažnju jeste reč “iskorišćavanje”. Pitaš zašto ne bi i devojke mogle da koriste muškarce za seks. Naravno da bi mogle, takve stvari uopšte nisu rezervisane za jedan pol, ali su ružne i nisu fer u oba slučaja. Iskorišćavanje nije da ti spavaš s momkom bez osećanja i nisi u vezi s njim. Dok se oboje slažete sa takvim stanjem stvari i bar donekle je jasno šta ko želi iz te relacije, tu nema iskorišćavanja. To je odnos dve odrasle osobe u kome obe žele isto ili slično. Iskorišćavanje podrazumeva da jedna osoba misli da je u vezi koja predstavlja nešto više a druga krije svoje namere i praktično laže prvu da tu ima ili će biti nečeg značajnijeg, a nema i neće. Dakle, to bi bilo kao kada bi taj drug bio zaljubljen u tebe i hteo vezu a ti ga “koristiš” za seks, ne daješ mu jasno do znanja da je za tebe to samo to i uopšte ne razmišljaš o nečem dubljem i ozbiljnijem s njim. I stava sam da to nije u redu, ni sa muške, ni sa ženske strane, jer je to u suštini obmana i laganje. Znači, odnos kakav vas dvoje imate je sasvim u redu i biće takav sve dok je oboma to OK.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website