Kad dečko nije pored mene, osećam da bih mogla da budem s drugim

0
0
  • Guest postavljeno 06/07/2017 02:22

Pišem vam prvi put, ali redovno čitam vaše odgovore mojim vršnjacima, pa se nadam da ćete i meni moći da pomognete. Imam dečka već malo više od pola godine i imamo jako prijatan prijateljski i otvoren odnos u koji oboje ulažemo podjednako. Imamo po 16 godina. On mi se jako sviđa i mnogo mi je drago što sam baš s dečkom kao što je on. Kada je on pored mene, nemam potrebu da pogledam bilo koga drugog, ali kada on nije tu (živimo na pola sata jedno od drugog, ali opet u različitim gradovima, pa se ne viđamo svaki dan već jednom u 4–5 dana), osećam se kao da bih mogla da budem s drugom na veče, a opet, znam da bih se posle kajala i mučila bi me griža savesti, jer sam se oduvek gadila na to i imala stav da to rade devojke koje nemaju svoj ponos i ne cene sebe. Molim vas da me posavetujete najbolje što možete. Hvala unapred!

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, kroz pitanje si delimično sebi dala odgovor. Međutim, dok je osećanje griže savesti na mestu, uverenje koje imaš u vezi s njim – nije. Hoću reći da je normalno da se osećaš pomalo krivom zato što ti takve stvari prolaze kroz glavu, ali misliti o prevari nije prevara.
Trebalo bi da preispitaš osećanja prema svom momku i da se zapitaš zašto imaš potrebu da se „smuvaš” s nekim drugim ukoliko si u dobroj vezi u koju si već mnogo uložila. Moguće je da sa sadašnjim dečkom nisi ostvarila „optimalnu distancu”, tj. osećaj da ste zajedno i kad niste fizički blizu ili vas preplavljuju emocije kad ste jedno pored drugog, a kada niste, onda se „ohladite”. Kako to možeš da proveriš?
Odgovori sebi na sledeća pitanja: Da li mislim na njega kad je u svom gradu? Da li, kada sam sama, obrađujem trenutke provedene zajedno, gde smo bili, šta smo radili, o čemu smo pričali i sl.? Da li sam bliska s njim, a opet svoja? Da li se bojim intimnosti? Da li sam ljuta kad nije pored mene? itd. To će ti, s jedne strane, pomoći da shvatiš jeste li dobro postavili granice, a s druge, imate li zaista pravi prijateljski i iskren odnos. Za uspešnu vezu je važno biti i pomalo zavisan i pomalo nezavisan.
Možda imaš nesvestan strah da on tebe može prevariti za jedno veče u svom gradu, a da ti to ne saznaš. Svakako ne mislim da sa svim ovim pitanjima i sumnjama moraš da se suočavaš sama, već da popričaš sa svojim dečkom. To ne bi trebalo da bude problem, budući da sam stekla utisak da svako od vas otvoreno izražava svoje mišljenje i osećanja. Nadam se da ćete zajedno uspešno rešiti ovaj problem. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website