Zašto je muškarcima bitno da devojci budu prvi?

0
0
  • Guest postavljeno 06/07/2017 02:28

Zbog čega je muškarcima toliko bitno da oni budu prvi devojci i da li treba da nas bude sramota, jer u novu vezu stupamo iako nismo nevine?

inteen: Draga čitateljko, danas je potpuno normalno da devojke imaju nekoliko momaka pre svog supruga. Kako sazrevaju i menjaju se, tako im odgovaraju različiti mladići. Recimo, u određenom periodu žele dinamičnu i strastvenu vezu s dosta putovanja, ali i svađa, a potom mirniju i prijateljsku, s više razumevanja i otvorenije komunikacije. Čini se da su zbog pritiska sredine, one počele da umanjuju, a momci da preuveličavaju seksualno iskustvo.
Nekada je muškarcima bilo važno da devojci budu „prvi” ili je nisu želeli. Dakle, što su konzervativniji i iz manjih sredina (ne mora da bude pravilo), to su isključiviji u tom pogledu i teže prihvataju činjenicu da je devojka mogla da uživa i da se provodi pre nego što je srela baš njega. Psihološki, to nipošto ne smanjuje vrednost ličnosti devojke, već može biti reč o nedostatku momkovog samopouzdanja, pa i o narcisoidnosti. Pošto je teško umanjiti lične komplekse, lakše je optužiti devojku za promiskuitetnost.
Međutim, koliko je zapravo važan broj partnera iz prošlosti? Da li to nešto govori o osobi i može li i treba li da utiče na buduće veze? Možda može da ti posluži kao orijentir jedna od studija na ovu temu, rađena u Kanadi. Rezultat je da trećina od 7.656 muškaraca smatra da je žena „laka” ako je spavala s više od 20 partnera, dok 41 odsto smatra da je tako ako je stigla do cifre od deset. U našoj sredini je ipak malo drugačije, olako se lepe etikete „nemoralne devojke”, odnosno „dobrog frajera”.
Seksualni terapeuti ističu da broj ljubavnika ne određuje ni ženu ni muškarca kao osobu, već da su pomenuti stavovi velike predrasude. Suština je da svako treba da radi šta i kako želi, a ne ono što sredina nameće kao pristojno. U tom smislu nema razloga za stid kada se ulazi u novu vezu, iako više nisi nevin i svakako treba izbegavati neiskrenost i lažni moral.
Kako to izgleda u stvarnom životu? Mladići počinju da projektuju slike devojke s bivšim dečkom, pitaju se da li su njih više volele, kakvi su bili u krevetu i još gore — da li su ih prebolele. Devojke se muče gledajući na Facebooku slike partnerovih bivših, pitaju svoje drugarice koja je lepša, zgodnija, traže sličnost i razlike među njima. Moj savet je da to ne radiš, a da s druge strane, biraš momke koji nisu ljubomorni. Na prvi pogled deluje kao da time pokazuju ljubav, međutim, to samo donosi probleme. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

 

  • You must to post comments
0
0

Da li je prerano spavati sa deckom sa 15 ili 16 godina? Vec neko vreme razmisljam o tome, ali me to muci. Takodje sam sa majkom razgovarala o tome ali ona tvrdi da to pre 18 ne bi trebalo, i bukvalno mi zabranjuje, a ja mislim da joj ne kazem ako to ucinim.. Sta da radim?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website