Moja mama ne veruje da nemam vezu, čak sumnja da imam devojku i to me povređuje

0
0
  • Guest postavljeno 08/07/2017 01:45

Ćao! Pisala sam vam više puta i ne znate koliko sam vam zahvalna jer ste mi puno pomogli! Hvala puno! Imam još jedan ne tako veliki problem, ali mi jako smeta i želim da ga rešim. Imam 14 godina i nemam dečka. Mojoj mami je to veoma čudno. Često mi govori: Pa kako to nemaš dečka, sve tvoje drugarice imaju sad, zašto ti nemaš? Priznala mi je da sumnja da imam devojku… Ne volim devojke (na taj način), i jako mi smeta kad mi mama kaže tako nešto. Milion puta sam joj ponovila da nemam devojku ili dečka i da ne želim vezu. Ona je i dalje uporna, uzima mi mobilni kada misli da spavam i gleda moje poruke sa prijateljima, i pretura po mobilnom. Nemam šta da krijem u njemu niti bilo gde ali me jako povređuje što mama po tom pitanju nema poverenje u mene. Šta da joj kažem i kako da je ubedim da nemam dečka niti ga želim? Šta da joj kazem?

inteen: Draga četrnaestogodišnjakinjo, izgleda da je tvoja mama žrtva pritiska moderne kulture. Mislim da je danas roditeljima jako teško jer se svet izuzetno brzo menja, nove tehnologije i načini komunikacije su na sve strane, mlade generacije imaju apsolutni pristup informacijama i veoma su izložene, a masovni mediji imaju mnogo veći uticaj na njih nego što je to ikada ranije bio slučaj. Roditelji često ne znaju kako da se nose s tim, jako su zbunjeni jer ono što su njima roditelji branili sada je nekako apsurdno, a opet žele da postave neke granice i izvedu decu na pravi put. Onda se stalno plasiraju novi načini vaspitanja, gde se mamama i tatama savetuje da budu maksimalno toleratni, ne frustriraju decu, pružaju im što više i brane što manje, budu im pre svega prijatelji a tek onda roditelji itd. Kako će sve to uticati na vas kada postanete odrasli ljudi, još ne znamo. Ali je sigurno to da su roditelji preplašeni i ne znaju šta da rade i kako da priđu svojoj deci.
Čini mi se da je to prisutno i u ponašanju tvoje mame. Ona je verovatno čula sa različitih strana da adolescenti danas sve ranije stupaju u romantične veze, kao i u seksualne odnose, da je to normalno i da im ne treba braniti. Takođe, sve više se govori o gej vezama i ta priča se normalizuje sa težnjom da uskoro postane potpuno prihvatljiva i ravnopravna.
Moguće da tvoja mama pokušava da ti pošalje poruku da je potpuno OK ako ti se sviđaju devojke i da će te podržati u tome (jer verovarno misli da ti ne bi mogla da pričaš sa njom kada bi to bio slučaj) a s druge strane možda se plaši da, ako ti se sviđaju momci, onda nešto nije u redu s tobom što ne želiš da imaš dečka. U svakom slučaju, pretpostavljam da mama želi da ti priđe, navede te da otvoreno razgovaraš sa njom o svemu što te možda muči i pomogne ti ako ti pomoć treba.
Naravno, ne mogu dovoljno da naglasim da je potpuno u redu i normalno da još uvek ne želiš vezu, to će sve doći kada ti budeš raspoložena i spremna tako da nema potrebe bilo kome da se pravdaš ili da se osećaš loše zbog toga. Nezgodno je to što ti mama ne veruje. Mislim da bi najbolje bilo da joj najaviš razgovor, da obe odvojite vreme za to, te da ovu priču postaviš na jedan vrlo ozbiljan nivo. Prvo je zamoli da te sasluša. Objasni joj da nije uobičajeno da svi sa 14 godina budu u vezama, da se ti ne osećaš spremnom, niti imaš trenutno želju za tim i da su mnoge tvoje drugarice u sličnim situacijama. Uveri je da ćeš joj se rado obratiti ako budeš imala ljubavnih problema, kao i da ćeš podeliti sa njom kada se budeš zaljubila ili imala dečka. Takođe, obavezno joj kaži da te boli što ti ne veruje i da bi trebalo da ima potpuno poverenje u tebe. Mislim da će čuti sve što joj budeš rekla jer mi deluje da je njeno ponašanje izazvano pre brigom, nego potrebom da te konrtoliše. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website