Sa dečkom sam u tajnoj vezi godinu dana, jer mi je mama zabranila kontakt sa njim

0
0
  • Guest postavljeno 11/07/2017 09:47

Imam 16 i do sada sam imala samo jednog dečka, moja mama je burno reagovala na njega ali na kraju ga je prihvatila. Međutim, posle toga sam upoznala jednog super dečka za kog mi nije dozvolila nikakav kontakt jer misli da nije za mene, misli da bih se blamirala tom vezom ali ja sam stvarno želela da budem sa njim, pa sam to i uradila. Sada smo zajedno godinu dana i moja majka ni na koji način nije saznala a ja se plašim da joj kažem. Sa njim imam odličan odnos, čuva me, mazi i pazi, ima razumevanja. Još jedan problem je što želi da spavamo, i ja to želim ali je majka jedini razlog zašto ne bih. Ona je odlična majka, podržava me što se škole tiče, uvek je znala da me sasluša o problemima sa bivšim i društvom, radi puno da bi mi obezbedila sve što mi je potrebno. Ona i porodica smo savršeni, nema nikakvih problema osim ovog sa dečkom. Previše je stroga za to, a otac je na njenoj strani i međusobno uvek pričaju, nikada nema tajni. Ponekad razmišljam da joj kažem ali znam da bi se veza promenila iz korena i ne bismo bili opušteni kao do sada.

inteen: Draga tinejdžerko, hajde da pođemo od dve jako srećne okolnosti u tvom životu: imaš porodicu u kojoj su odnosi vrlo skladni, majka je u svemu samo pomoć i podrška, a imaš i dečka kojim si vrlo zadovoljna.
Ipak, mama nije prihvatila dečka, izričito je protiv njega i prinuđena si da kriješ tu vezu. Nisi navela razlog zašto joj se ne on dopada, što je veoma bitno pošto očekuješ savet. Ako je u pitanju nešto banalno, recimo da je on slab učenik, ide u ,,lošu” školu, oblači se na način koji se njoj ne sviđa, onda ona nije u pravu. I, ukoliko odlučiš da joj kažeš istinu, treba da pokušaš da joj objasniš koliko ti on znači, da je divan prema tebi, te da bi veoma volela da ga upozna kako bi uvidela da je on dobra osoba i vredan toga da bude sa tobom.
S druge strane, ako mama kao razlog što joj on nije legao navodi nešto što ukazuje na to da je taj momak loša osoba (npr. licemer, preljubnik,  manipulator, parazit, nasilnik, iskorišćavao je bivšu devojku i širio ružne priče o njoj…), apsolutno je u pravu i ti bi trebalo dobro da razmisliš o njenim savetima.
Niko ti ne može baš mnogo pomoći u tome da doneseš odluku, jer ti najbolje poznaješ situaciju i svog dečka i svoje roditelje. Godinu dana sve funkcionise dobro, s tim sto kriješ tu vezu od mame i tate. Ukoliko ti sudiš da je on kao osoba dobar i gaji iskrenu ljubav prema tebi, nastoj da sačuvaš taj odnos. Sama proceni da li bi otkrivanjem istine rizikovala da ti zabrane izlaske sa njim i kako bi to uticalo na vas dvoje ili bi možda uspela da ubediš roditelja da on jeste dečko za tebe.
Najlakše bi bilo kada bi mogla da im se otvoriš, pošto te sigurno izjeda to što ih lažeš. No, misliš li da ubeđivanje ne bi upalilo (a to najpre ti možeš da znaš), pa ćeš vezu i dalje držala u tajnosti, to ne bi bila neka nečasna neiskrenost prema roditeljima. Mada je teško, mnogi parovi su uspeli, iako ih porodice nisu podržavale.
I na kraju, što se ljubavnih odnosa tiče, lično sam mišljenja da treba malo sačekati i ne žuriti. Imate sve vreme ovoga sveta. To treba da uradiš onda kada budeš sasvim spremna a ne zato što on želi ili su neke tvoje drugarice već spavale sa momkom. Znam da si rekla da i ti to želiš, ali zaista nema potrebe da postupaš ishitreno. Iz svega što si napisala čini se da imate kvalitetan odnos, tako da će on razumeti i imaće strpljenja dok ne dođe pravi trenutak za to.

Piše: Ana Slavković, psiholog (http://www.mirnakuca.com)

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website