Da li sam pametno postupila što nisam spavala sa dečkom na moru?

0
0
  • Guest postavljeno 25/08/2016 10:45

Imam 16 godina. Imala sam dečka u Grčkoj. Bili smo zajedno mesec dana. Imala sam želju da spavam s njim. Moja mama nije dozvolila jer se plašila da će me ostaviti. Da li sam pametno postupila? I kad mogu da vodim ljubav?

inteen: Zdravo draga šesnaestogodišnjakinjo. Mnogo mi je drago što si nam se obratila. Isto tako, veoma je lepo što imaš otvoren odnos sa mamom i što joj se, kako se čini po ovome što si napisala, poveravaš. Ne znam odakle je dečko sa kojim si bila u Grčkoj, ali ako nije iz tvog grada, onda bi vaš rastanak bio neminovan i to bi te možda razočaralo i povredilo. Nije sigurno da bi te on ostavio zbog toga što biste imali seks, već bi vašoj vezi sigurno došao kraj onog trenutka kada se vratite kućama.
Mislim da letnja avantura nije dobar izbor za prvi seksualni odnos. Da bi sa nekim spavala, treba sa njim da razviješ odnos pun poštovanja, razumevaja i ljubavi. Slažem se sa mišljenjem tvoje mame i mislim da je pametno što si je poslušala. Jer, seksualni odnos je i vođenje ljubavi. Dečko sa kojim ćeš to uraditi prvi put treba da uvažava tvoje želje a i ti njegove. Morate da pazite jedno drugo. Osim toga, pošto već intenzivno razmišljaš o seksu, informiši se o kontracepciji i ni u šta ne uleći naprečac.
Sigurno ćeš upoznati nekoga u koga ćeš se zaljubiti i sa njim izgraditi vezu. Ne treba da radiš ništa nepromišljeno zbog čega ćeš se kasnije možda kajati. Važno je da zaista budeš spremna da imaš seksualni odnos, i emotivno i psihički, a zatim i da to napraviš sa pravom osobom. Razgovaraj sa mamom ili nekom drugom osobom od poverenja. Nigde ne žuriš. Strpi se i opusti. Taj prvi put treba da bude vredan lepog sećanja. Kad naiđe onaj pravi, biće ti jasno.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website