Kako da uverim mamu da je korišćenje kontraceptive pilule sigurnije nego seks bez zaštite?

0
0
  • Guest postavljeno 12/07/2017 20:42

Pozdrav, pisala sam vam i ranije na temu kako dečko i ja ne koristimo kondome jer nam ne prijaju, a sada imam pitanje indirektno vezano za to. Želela bih da počnem da koristim pilule za kontracepciju, međutim moja majka je veoma protiv toga. Smatra da je loše uzimati pilule sa bilo kakvom dozom hormona, pa i tako malom kakva je u kontraceptivnoj piluli. Imam 19 godina i išla sam i ranije sama kod ginekologa, ne bi mi bio problem da odem da mi ih prepiše ali ipak ne bih da krijem tako nešto od majke. Kako da razgovaram s njom da joj pokažem da su pilule mnogo sigurnije nego sadašnja situacija, tj. nekorišćenje ikakve zaštite? Na temu seksa nismo pričale ali pretpostavljam da zna da sam izgubila nevinost, pošto sam već dugo sa dečkom.

inteen: Draga čitateljko, iako kondom štiti i od polno prenosivih bolesti, uključujući i HIV, antibebi pilule su najsigurniji metod kontracepcije. One sadrže kombinaciju hormona estrogena i progestina koji sprečavaju nastanak ovulacije. Postoje dve vrste pilula: tradicionalna 21/7 gde se 21 dan koristi pilula, a zatim sledi pauza od sedam dana, i pilula 24/4 koje se uzimaju bez pauze, a sadrže 24 aktivne i četiri placebo pilule. Njih mogu korisitit i veoma mlade devojke, a one pružaju i dodatne koristi (regulišu menstrualni ciklus, ublažavaju PMS, umanjuju obilnost, bolnost i dužinu trajanja menstruacije, smanjuju rizik od zapaljenja unutrašnjih ginekoloških organa…). Modernizovane verzije tableta nisi hormonske bombe kao što je bio slučaj pre 50 godina kada su nastale. Međutim, treba da znaš da u početku korišćenja mogu da se jave glavobolja, vanredno krvarenje, napetost u dojkama itd. Povrh toga, tvoja mama je u pravu, jer upotreba kontraceptivnih pilula sa sobom nosi i određene rizike i neki lekari se protive  njihovom konzumiranju.
Moj ti je savet da prvenstveno odeš kod svog ginekologa i sa njim popričaš o svemu. Vidi šta će ti on reći na tu temu i da li je za ili protiv. Postoje i druge metode zaštite (pored kondoma i pilula). Zašto se ne bi informisala i o njima? Ukoliko dobiješ podršku lekara, tek onda porazgovaraj sa mamom. Možeš da joj kažeš da se tvoj ginekolog slaže. U krajnjoj liniji otiđite zajedno kod njega kako bi ona mogla da mu postavi pitanja koja je zanimaju. Jako je pohvalno što ne želiš tako nešto da sakriješ od nje jer se ona tome protivi iz straha, koji i nije neopravdan. Antibebi pilule ne treba piti na svoju ruku, tako da je i to jedan od razloga zbog koga je najbolje da odluku doneseš tek pošto se posavetuješ sa stručnjakom za tu oblast. Naravno, zaštićen seks je uvek bolja varijanta od nezaštićenog, ali ne na uštrb zdravlja. Ako bude potrebno, napravi neophodne analize, pa ćeš saznati da li su tablete najadekvatniji vid zaštite za tebe ili ćeš ipak morati da prihvatiš nešto drugo. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website