Izjedam se jer se moja BFF krišom dopisuje i viđa sa mojim bivšim dečkom

0
0
  • Daniela postavljeno 13/07/2017 12:36

Zdravo, imam 16 godina i zaista bih volela da dobijem neki savet od vas šta bih mogla da uradim povodom ovoga što ću sada napisati. Moja najbolja drugarica se dopisuje s mojim bivšim dečkom (ona ne zna da ja imam njenu lozinku). Sada možete pomisliti: „Ništa strašno”, ali, bogami, jeste… To nije dopisivanje samo onako „kako si, šta radiš”, već to dopisivanje traje skoro mesec dana… Jedno drugom kažu da nedostaju, dogovaraju se da idu u kafić, gledaju zajedno film, odlazi kod njega i čak mu pravi i picu… Ne verujem da su zajedno, jer kad je god pitam da li bi mi uradila tako nešto, ona bi to poricala i rekla da nikad ne bi i da su samo prijatelji. Izjedam se već danima… Ne znam šta da radim… Da li da joj kažem sve u lice ili da sačekam još malo, da posmatram šta se dešava s njima?

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, situacija je naizgled komplikovana, ali idemo redom. Ovde se postavlja niz pitanja. Kako je došlo do toga da znaš drugaričinu šifru i zašto ne poštuješ njenu privatnost? I da ti je rekla za kontakt s tvojim bivšim dečkom, zašto te to toliko pogađa ako ste raščistili stvari među sobom i sporazumno raskinuli vezu? Zapravo, šta je ono što tebe više boli, to što je drugarica bila neiskrena, ili što te je bivši dečko preboleo? Kako to da ne veruješ da su zajedno, a izjedaš se danima?
Emocije su često nelogične, pa ajde da im pristupimo s racionalne strane. O mogućem događaju „moja drugarica je u vezi s mojim bivšim dečkom” imaš neko negativno mišljenje, što te uznemirava. Nije jasno „šta bi ona to tebi uradila” kada bi to zaista bilo tako i „šta bi joj to sve rekla u lice”. Kada ti ne bi mislila ništa loše o tome, bila bi savršeno smirena.
Stvar je u tome da se ljudi ne ponašaju onako kako mi mislimo da treba. Ma koliko bolno zvučalo, tvoja drugarica ima prava da bude s tvojim bivšim dečkom. Ono što je ona jedino pogrešno uradila jeste to što krije od tebe tu vezu ili pokušaj da je ostvari baš s njim, verovatno plašeći se da bi te povredila. Glavno pitanje je zašto bi ti bila povređena ukoliko je stavljena tačka na vašu vezu. Takođe, imaš i ti prava da osećaš to što osećaš i prema njoj i prema njemu. Ono što možeš da uradiš jeste da joj, bez ispitivanja da li je s njim ili nije, iskreno kažeš šta misliš i osećaš povodom te ideje, nevezano za to šta će biti s njima dvoma ubuduće. Ako ti je prava drugarica, saslušaće te, razumeće i priznaće ti da je njihov odnos više nego prijateljski. A možda i nije tako. Razgovarajte otvoreno i bez osuđivanja. Ukoliko su se među njima razvile emocije i ona ti to ipak potvrdi, onda i ti budi prava drugarica, pa joj dozvoli da bude srećna. Isto tako, nije realno očekivati da tvoj bivši dečko bude dugo sam. Kada ti budeš našla novog super momka, sve će ti to biti manje važno. Srećno i veliki pozdrav.

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website