Smem da imam dečka tek u srednjoj školi, a ja sam 7. razred i zaljubljena sam

0
0
  • Guest postavljeno 14/07/2017 02:59

Dragi InTeen, već duže vreme se dvoumim i skupljam hrabrost da vas zamolim za pomoć. Sada ću krenuti u 7. razred i zaljubljena sam u mog druga kog poznajem odmalena i on je u mene zaljubljen, ali najveći problem je to što je on stariji od mene tri godine i on je već bio u vezama i imao je više devojaka i pitao me je za vezu i nisam znala šta da odgovorim, pa sam rekla da ću razmisliti. Moj brat ga poznaje i nema lepo mišljenje o njemu i, ako sazna da sam s njim, reći će mami i tati i neće ispasti dobro zbog toga što smem da imam dečka tek u srednjoj školi. Molim vas, dajte mi neki savet šta da uradim u vezi s ovim.

inteen: Draga čitateljko, najpre bih želela da te ohrabrim. Slobodno nam piši kad god nema neke bliske osobe na vidiku, tj. nekog ko bi mogao da te sasluša, razume i posavetuje. Hajde sada da prodiskutujemo navedenu nedoumicu po nedoumicu:
„Zaljubljena sam u starijeg dečka, kog znam odmalena” — to je čest slučaj. Drugar s kim provodimo mnogo vremena u igri i razgovoru počinje neprimetno da nam se dopada, a onda odrastamo i odvajamo se, izaberemo različite škole, ponekad se preselimo i naš drug iz detinjstva počinje da stiče nove drugare, zaljubljuje se i ulazi u veze. Mi ne znamo ništa o tome, jer se više ne viđamo svaki dan i ne delimo sve kao nekad, ali bliskost ostaje. Upravo taj osećaj poznatosti i opuštenosti s nekim naveo je i njega na pokušaj da ti se približi još više. Moraš biti spremna na bar tri scenarija: „moj prijatelj postaje moj dečko”, „ostajemo samo prijatelji” ili „gubim prijatelja”.  Ja ne znam šta ćeš ti odlučiti da rizikuješ, niti kako će on reagovati kada čuje tvoj odgovor. Mogu samo reći da misim da razlika od tri godine u tvojim godinama nije baš mala. Ti si još ušuškana u osnovnoj školi, okružena poznatim licima, a on se otisnuo na „otvoreno more”, gde postaje samostalniji i sprema se za zaposlenje nakon srednje škole ili studije. Drugim rečima, prolazite kroz različite situacije i vaši načini razmišljanja se razlikuju.
„Moj brat nema lepo mišljenje o njemu” — ovo je „znak upozorenja”. Pretpostavljam da ti ovo nije rekao slučajno. Još ako si od brata saznala za simpatijine bivše veze, onda on ima predstavu kako se dotični ponaša prema devojkama. Ne tvrdim da je tako, ali ni ti ne srljaj, dečaci umeju da „polude” kad krenu u srednju školu, jer im je sve novo i primamljivo i sve bi da probaju odmah. To ne mora da bude ništa loše, već deo odrastanja, ali dodatan oprez nije naodmet.
„Mama i tata smatraju da mogu da imam dečka tek u srednjoj školi” — kako smo krenule gradacijski, ovo stvarno ispade najteže. Ali, ne brini, i to je normalno. Roditelji su uvek zaštitnički nastrojeni prema maloletnoj ćerki. Ukoliko se ipak odlučiš za vezu sada, samo znaj da skrivanje, iskradanje i laganje iscrpljuju. Pokušaj ili da se strpiš, jer si mlada i nema potrebe da ikuda žuriš, ili pokušaj da razgovaraš s njima i da ih ubediš da si sazrela i spremna za vezu. Pre toga moraš biti sigurna u sebe i naoružana argumentima i živcima. Srećno i veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

dragi in teene 7 sam razred zaljubljena sam u jedog decaka oko njega se sve devojcice motaju i gledaju mu misice i slicno,ali ja sam se zaljubila u njegove oci i kosu ne zeli da prica sa mamom jer ona kaze to je prolazno ali ja se osecam drugacije pa i molim Vas odgovori te.

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website