Moja mlađa sestra ima veće grudi i jako se stidi

0
0
  • Guest postavljeno 15/07/2017 14:07

Zdravo, InTeen, hvala na savetima i na odgovorima koje sam do sada dobila od vas, jer ste mi puno pomogli. Imam jedan problem s mojom mlađom sestrom. Ona mi je sestra od tetke, ali je volim i čuvam kao rođenu. Ima 13 godina, ušla je u pubertet pre mene. E, sad, ona ima malo veće grudi i ona se toga stidi. Kada sedi, uvek savije kičmu kako bi ih sakrila. Kako da joj kao starija sestra objasnim da to nije sramota? Jedino sa mnom razgovara o takvim temama. Mnoge devojke, a i ja sam među njima, bile bi srećne da imaju grudi kao ona. Kako da joj pomognem da prevaziđe to? Šta da joj kažem?

inteen: Draga čitateljko, lepo je znati da postoje tako brižne i iskrene sestre :). Pretpostavljam da si joj to i rekla da druge devojke mogu samo da joj pozavide na ženstvenosti. Ako ni to nije pomoglo, trebalo bi da zna i to da se s ulaskom u pubertet različiti delovi tela različitom brzinom razvijaju. Možda joj samo trenutno grudi deluju veće, jer joj, recimo, „stagniraju” noge, a kad se i one izduže i bude viša, i gornji deo tela biće joj baš potaman. Odnosno, sve će se uskladiti. Kao što rast u visinu može da se nastavi, tako mogu i ruke, glava… S vremenom se može istaći struk, a kukovi zaobliti. Sve to ide u prilog zanosnoj figuri koja privlači poglede. Razumem da joj to sada možda još nije važno, ali kad bude imala prve simpatije i zaljubi se do ušiju, postaće ponosna na svoje ženske atribute.
Reci joj da bude strpljiva i ne odmahuje rukom na komplimente. To nije razlog za stid, već za zadovoljstvo sobom. Neka se ispravi i hrabro ode u prodavnicu veša da kupi grudnjak s odgovarajućim korpama i bretelama (neka se posavetuje s radnicom). Takođe, pravilno odabranim krojem odeće sve se može sakriti, ako baš toliko želi. Neka bude kreativna i bira majice i bluze s asimetričnim i takozvanim čamac izrezima, šire majice s horizontalnim prugama, zatim haljine na jedno rame, na preklop, modele s 3/4 rukavima, velike torbe i ešarpe. Idi zajedno s njom u šoping, skreni joj pažnju na pomenute komade odeće i dobro se zabavite! Tvoja podrška, iskazana na nenametljiv a praktičan način puno će joj značiti. Osim toga, odvratiće joj misli o rezultatima rada hormona u pubertetu. Važno je fokusirati se na rešenja, a ne na probleme i jadikovati nad svojom sudbinom. Proći će još neko vreme dok ne shvati da je to njena prednost, a ne teret i prihvati sebe. To mora sama, neće vredeti ni da joj svaki dan govoriš po 10 puta da je lepa i zgodna. Ima jedna dobra psihološka tehnika: kada se sekiramo oko nečega, pomislimo kako ćemo za pet godina na to gledati verovatno potpuno drugačije ili se nećemo ni sećati šta nas je to žuljalo i mučilo. S te distance sve postaje lakše i tenzija opada. Samo neka se opusti i uživa u mladosti. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website