Sa drugom sam u šemi i ne znam treba li da ozvaničimo vezu

0
0
  • Guest postavljeno 15/07/2017 20:40

Ćao, pisala sam vam više puta i u većini slučajeva ste mi pomogli. Imam pitanje, kako da reagujem na komentare kad kažu da ću za tipa par godina biti sa mojim najboljem drugom. Nas dvoje smo nerazdvojni, msm udaljili smo se sada malo zbog njegove ljubomorne devojke, ali i dalje se mng dobro razumemo, fukcionišemo, trpimo sranja jedno od drugog. Takve komentare uglavnom priča moja porodica i društvo, naše zajedničko. Inače, oboje imamo 18 godina.
Imam još jedno pitanje. Imam odnose sa jednim drugom, tipa kres šema. On me je uvek privlačio, sviđao mi se. Mi se družimo dve i po god a već više od pola god smo u nekoj šemi, a odnedavno i spavamo. Otkako je počela ta naša šema, on koji je frajer u društvu, lep, zgodan, može uvek da ima devojku ali je nema, mogao je da spava sa jednom devojkom za novu god, ali nije (inače naša šema je počela sredinom dec). On je sa mnom izgubio nevinost (ako mogu muškarci) tj. bio mu prvi put. Njemu je bitno šta će u društvu da mu kažu, jednom je mene pomenuo da budemo kao zajedno, da ozvaničimo našu šemu, pošto niko od njegovog društva to ne zna, samo moja naj drugarica, društvo mu je reklo kao “ma šta će ti ona, ona je starija” (on ima 17 god), i posle toga i on je imao takvo mišljenje. Drugarica mi kaže da je on možda zaljubljen u mene ali neće da kaže pošto nijednu devojku nije imao, nije spavao sa devojkom koja mu se nudila nego je već čekao mene. Ja sam, inače, čekala da vidim da neće nešto da kaže u društvu, ali niko ništa ne zna, jer znam dobro njegovo društvo i ja se družim sa njima. Da li je moguće da je stvarno tako ili?
Inače, hvala Vam mnogo za sva prethodna pitanja na koje ste mi odgovorili.

inteen: Draga tinejdžerko, malo si se razletela u pitanju i nije potpuno jasno šta te muči, pogotovu u prvom delu (vezanom za druga). No, ono što mi se čini je da si dosta zbunjena i konfuzna i da te malo opterećuju međuljudski odnosi, da nisi baš sigurna sa kim si na čemu.
Hajde da počnemo od početka. Zvuči mi da si sa tim drugom zaista jako bliska, prija ti druženje sa njim ali i da vaš odnos mnogima deluje kao da je više od drugarskog. Moguće je da nema osnove za to, ali možda drugi vide neku preteranu prisnost i naslućuju da bi ona mogla da preraste u nešto više. A i njegova devojka izgleda nije baš blagonaklona prema vašem odnosu. Hoću da kažem da je, s jedne strane, moguće da tu postoji želja da ne budete samo drugari. Međutim, dešava se i da okolina, (pogotovo roditelji) fantaziraju o pretvaranju prijateljskih u romantične odnose, ne samo zato što to često i bude slučaj, nego i zato što takve veze budu dobre i dugotrajne. Kako bilo, važno je da ti znaš da li se tu išta dešava, a to šta drugi govore, u suštini, ne bi trebalo mnogo da te dotiče. Probaj da ne budeš previše fizički bliska s njim u javnosti, nemojte mnogo da se grlite, izbegni sedenje u njegovom krilu itd. To će možda pomoći da te priče prestanu.
Što se drugog dela pitanja tiče, meni se čini da je vrlo moguće da je taj momak zaljubljen u tebe i želeo bi vezu, a ne samo seks kombinaciju. Izgubio je nevinost s tobom i ne koristi ostale prilike da spava sa drugima, tj. ponaša se kao da ste u vezi i veran ti je. Možda se plaši da te pita jer si starija pa misli da je on klinac za tebe. Možda jeste pod uticajem svog društva, a možda i nije zaljubljen. Sve to ne možeš znati dok ga ne pitaš. Ali nisi ništa rekla o tome šta ti želiš? Da li ti želiš da se zabavljate ili bi ipak da ostane ovako kako jeste? Šta ti osećaš prema njemu? Mislim da je to prva stvar koju sebe treba da pitaš a onda ka tome i da težiš. Odnosno, nakon što doneseš svoje zaključke, popričajte i pojasnite jedno drugom šta se među vama dešava, jer to očito zbunjuje i tebe i njega. Ukoliko želiš da sve ostane kako jeste, važno je da mu to iskreno kažeš kako ne bi imao nerealna očekivanja. A ako bi, pak, volela da se stvarno zabavljate, onda mu tako reci i vidi šta on misli o tome. U životu ti je uglavnom najbolje da budeš u jasnim odnosima s ljudima, u kojima se zna ko šta očekuje i ko koliko želi da da.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website