Roditelji mog dečka su ugovorili brak u njegovo ime

0
0
  • Guest postavljeno 20/08/2017 14:24

Imam dečka s kojim sam dugo u vezi, mnogo se volimo, prošli smo kroz mnogo toga zajedno… Ja imam 16 godina, a on 17. On je Albanac a ja sam muslimanka i naši roditelji su na tu vezu gledali kao na veliki problem, zabranjivali su i meni i njemu, ali uzalud… Mi smo u tajnoj vezi i njegovi roditelji su saznali za to opet. I sada je situacija postala ozbiljnija. Njegovi roditelji su bili kod neke devojke i zaprosili je i njemu je to javljeno tek juče, a oni su bili u njenoj kući i njeni su dozvolili… On je pao u depresiju od kada je čuo za to… Rekao mi je da ne sme da se buni, jer mogu njega da ubiju, a devojka da se nikada ne uda, jer su ti običaji takvi… Molim vas dajte nam neki savet, šta on da radi?

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, unapred se ograđujemo ako budemo napisali nešto pogrešno. Svakako da nam nije namera da bilo koga uvredimo, već možemo da pogrešimo iz neznanja. Kao i svako naše mišljenje, i ovo uzmi s rezervom, jer smo u takvoj poziciji (iza monitora, ispred vaših postova) da nam manjkaju ključne informacije koje se mogu dobiti samo kad razgovaramo uživo, u istoj prostoriji, kao i potrebna znanja: psiholozi su psiholozi, ne mogu biti i ginekolozi, sveštenici i sl.
Dakle, s psihološke tačke gledišta, vi trpite frustraciju zbog zabranjene ljubavi (nećemo ulaziti u razloge) i osećate se bespomoćno, jer ne posedujete mehanizam da otklonite prepreke (pitanje je života ili smrti). Da li ste vi oduvek znali da neće biti lako ostvariti trajnu vezu u takvoj kombinaciji? Da li su vam roditelji to objasnili? Nažalost, deluje da malo toga može da se uradi, jer čvrsto drže do običaja.
Nije malo ugovorenih brakova ni danas i nije retko da se bliske osobe zavole iako pre braka nisu imale uzajamna romantična osećanja. Ljubav nije samo emocija, to je umeće voljenja. U odnosu dve osobe mora da postoji, pre svega, međusobna tolerancija, dobra volja, briga za partnerovo (partnerkino) dobro i trud. Ako u početku postoji barem malo naklonosti i simpatije, onda je sve još lakše. Možda nije fer, možda nije moralo tako, ali se čini da vam ne preostaje ništa drugo, nego da se oprostite i krenete dalje ukoliko želite da sačuvate čast i život.
Padanje u depresiju je normalna reakcija na tako šokantnu vest i iznenadni životni obrt, ali neka se što pre trgne i razmišlja racionalno, kad već ne može da se involvira emotivno u to što ga je zadesilo u jednom danu. Verovatno misli i da je nepravedan prema tebi, pa ga izjeda krivica. Skupi snage i pokaži mu da ga razumeš i budi objektivna. Ukoliko ga voliš, pusti ga i poželi mu sreću. Neka barem ode u miru i s lepim sećanjem na tebe. Izgleda da je to najviše što možeš da učiniš za njega. Zvuči kao kliše i možda malo grubo s naše strane, ali je tako. Mlada si i biće još ljubavi, daj sebi vremena i sve će doći na svoje mesto.
Ukoliko budeš imala još pitanja, piši nam, pokušaćemo da pomognemo. Pozdrav i srećno!

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website