Mama mi je konzervativna i plašim se da joj se neće svideti što postajem seksualno aktivna

0
0
  • Guest postavljeno 19/07/2017 18:59

Imam 18 godina i više od godinu dana se družim sa dečkom koji je 4 godine stariji od mene. Želim samo da naglasim da se moj odnos prema njemu ne zasniva na tome što je on stariji pa ja želim da se dokažem kako sam zrela, jednostavno treniramo zajedno, sprijateljili smo se i već godinu dana izlazimo, što sa društvom, što samo nas dvoje i sada smo u vezi. Lično smatram da nema potrebe da puno čekamo na seks jer smo već izgradili odnos pun poverenja i ljubavi i stvarno želim da mi prvi put bude sa njim jer se osećam spremno za tako nešto, ali se plašim da se mojoj mami koja je malo konzervativnija neće dopasti što postajem seksualno aktivna!

inteen: Draga čitateljko, naravno da ne mora da znači da se družiš sa nekim starijim kako bi se ti osećala zrelije ili kao faca u društvu. S obzirom na to da se već duže vreme poznajete i družite i da ste, kao što si i sama rekla, razvili odnos pun poverenja i ljubavi, sigurna sam da je taj odnos iskren i da će vam veza potrajati. Takođe razumem da želiš da spavaš sa njim i smatraš da je besmisleno čekati previše jer to nije neko koga si tek upoznala, već neko koga znaš i veruješ mu. Samo budi sigurna da si spremna na seks i osećaš se dovoljno opušteno i slobodno pred njim.
Što se mame tiče, ja je ne poznajem dovoljno da bih mogla da predvidim kako će reagovati, u kojoj meri i zašto je protiv toga da budeš seksualno aktivna, kakve će takvo saznanje imati posledice po tebe (kažnjavanje, svađe…), kao ni koliko si bliska s njom i govoriš li joj o svom intimnom životu. U principu, ako ti je mama konzervativna, sigurno joj se neće dopasti što postaješ seksualno aktivna. I manje konzervativnim roditeljima to nije najprijatnije saznanje ali, naravno, moraju da se prilagode odrastanju svog deteta. No, možda možeš da joj objasniš da si već dovoljno odrasla da sama doneseš takvu odluku, nisi sa nekim bez veze, već sa dečkom koga voliš i koji te poštuje i uveriš je da ćete biti oprezni i korstiti sve mere da se zaštitite od neželjenih posledica. Takođe, pretpostavljam da bi se osećala bolje ako bi tvoj dečko često boravio kod vas kako bi ona mogla da ga upozna i navikne se na njega. Tako će joj biti lakše da prihvati da si odrasla i zabavljaš se, imaš svoj život, ali da je sve to sa jednom dobrom i pristojnom osobom.
Ipak, moram da kažem da ako smatraš kako mama ne bi htela da te sasluša, ostala bi gluva na sve tvoje argumente i želje i da bi sve to imalo negativne posledice po tebe, nemoj joj reći ništa. Ne moramo baš sve govoriti roditeljima jer nije fer ni da zbog njih ne živimo svoj život kako želimo. Tu donekle postoji i deo njene odgovornosti, ona ne može da očekuje da radiš samo onako kako ona misli da treba, jer ni roditelji nisu nužno u pravu (najčešće jesu, ali ne uvek). A pogotovu pošto nije otvorena za razgovor, neće da sasluša tvoje želje i ponekad promeni mišljenje. Roditeljstvo podrazumeva i da se deci dopusti da odrastu i postanu samostalna. Dakle, bilo bi super ako bi mogla da joj smireno i zrelo predočiš kako stoje stvari u tvom životu (jer nema razloga da ne spavaš sa dečkom ako si spremna), ali ukoliko ona ostane nepokolebljiva po tom pitanju, a ti se pri tom ne složiš sa njenim argumentima pa i dalje budeš sigurna u svoju odluku, onda razmisli koliko ti je važno da imaš njen blagoslov i odobrenje. Ovakve situacije će se najverovatnije ponavljati i onda ovo neće biti poslednji put da radiš nešto protiv mamine volje. Ali ti si čovek za sebe i treba da učiš da razmišljaš svojom glavom, donosiš odluke i snosiš posledice tih odluka. Zato odrastanje i jeste teško, pošto sama praviš izbore i ako negde pogrešiš, odgovornost je tvoja i možeš da kriviš jedino sebe. I to zaista ne znači da treba da prkosiš mami ili se svađaš s njom, to samo znači da ne moraš uvek da uradiš onako kako ona misli da je najbolje.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website