Kako da upoznam nekog momka, jer mi se nijedan ne javalja i osećam se usamljeno?

0
0
  • Guest postavljeno 30/08/2016 16:00

Imam 16 godina i krećem u drugu godinu. Od osmog razreda mi se javio samo jedan momak, dok se svim mojim “drugaricama” javlja njih 10. Ponekad imam osećaj da me niko i ne zna u školi. Sad sam odlučila da nekog upoznam, da mi se neko javi. Ovako se osećam usamljeno. Šta da radim? Kako da upoznam nekog momka?

inteen: Draga tinejdžerko, srednjoškolsko doba ume da bude jako teško i puno izazova. Polako se odvajamo od roditelja, odrastamo, formiramo svoj identitet. Društvo postaje izuzetno bitan deo našeg života, što sa sobom nosi uklapanje, poneke svađe, moguća razočaranja, a na kraju se javljaju i prva zaljubljivanja, veze, ljubavni problemi. Sve ovo ponekad nije lako uskladiti, a pošto se često ne odvija kako smo planirali, onda je taj period teško i pregurati. Važno je da znaš da skoro svi tvoji vršnjaci prolaze kroz razne probleme i dileme u tom periodu. Možda nisu iste prirode, nekome je grozno kod kuće, neko nema nijednog prijatelja, nekoga je ostavio partner a nekome se, kao tebi, ne javljaju momci. U svakom slučaju, te godine su teške za svakoga.

Što se tvog problema tiče, ne znam dovoljno o tebi: ni kakva si osoba, ni šta te zanima, ni kakav utisak ostavljaš na momke. Ali sam sigurna da imaš jako puno kvaliteta i da nema razloga da budeš, kako si rekla, „neprimetna“. I dobro je što si odlučila da stvar uzmeš u svoje ruke a ne da sediš i čekaš da ti neko priđe.

Vodi se onom izrekom „Kad neće Muhamed bregu onda će breg Muhamedu“. Počni ti da prilaziš momcima i devojkama, stekni što više drugova i poznanika, budi opuštena, slobodno i otvoreno pričaj o stvarima koje te interesuju, o onome što se događa u školi (samo pazi da ne ogovaraš i ne tračariš, to neće dobro proći). Budi slobodna da priđeš raznim grupicama na odmoru, pokušaj na različite načine da se povežeš sa ljudima. Ponudi nekome pomoć iz matematike (ili predmeta koji ti dobro ide), pozovi nekog da vozite rolere, idite u bioskop, na koncert, u pozorište. Druži se i vežbaj komunikativnost. I ne razmišljaj o tome da li ti se neko sviđa, druži se sa svima. A kada stekneš malo više samopouzdanja, onda ćeš moći da priđeš momku koji ti je simpatičan pa čak i da ga pozoveš da izađete. Ali sam sigurna da ćeš do tada i sama dobiti puno poziva, samo neka te vide, čuju i upoznaju. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website