Zaljubila sam se, ali ne mogu protiv roditelja

0
0
  • Guest postavljeno 26/07/2017 09:53

Zdravo, InTeen… Nisam sigurna da li je moje pitanje za ovu rubriku ili „U poverenju”. Imam dečka dva meseca. S njim mi je prvi poljubac bio, zaljubila sam se. Imam osamnaest, a on dvadeset tri godine. Kada sam roditeljima rekla za njega, oni su odbili ideju o bilo kakvom sviđanju, a kamoli vezi, jer im se ne dopada zato što je stariji (može da me iskoristi i ostavi, a mi smo pričali i o tome, zna da nisam imala dečka pre. Čekao bi me, bio bi strpljiv, uvek koristi zaštitu, ne sviđa im se što živi sam, što su mu roditelji razvedeni i zato što sam ja upisala fakultet, a on ima samo srednju školu i radi. A ja sad ne znam šta da radim. Ne mogu protiv roditelja, oni mi žele sve najbolje. A sa druge strane sam se zaljubila. Ne znam kako da postupim, šta da uradim. A on mi se poverio kako su ga devojke izneverile. Da se samo on u vezi trudi, a one to koriste. I da veoma teško pokazuje osećanja i gaji osećanja prema nekome. I da se jako teško zaljubi. Ja sam uspela u tome da posle nekog dužeg perioda u njemu probudim ta osećanja (ljubavi, sreće, pažnje). A ja sad tu treba da mu slomim srce. Ne znam šta da kažem niti šta da uradim. Imam veliki problem i ne znam kome da se obratim za pomoć. Molim vas da što pre odgovorite! Stvarno sam očajna.

inteen: Draga devojko, nažalost, nekim roditeljima je teško udovoljiti. Želeli bi sve mimo nas i smatraju da deca treba da repliciraju emotivne veze iz njihovog vremena. Verovatno bi bili blagonakloniji prema tvom dečku da jedno od njih ima srednju školu, a drugo fakultet i/ili da je razlika među njima pet godina, kao između vas. Deluje kao da to nije slučaj, pa ne razmatraju različite varijante. Da ne govorimo o tome kako teško prihvataju da je njihova mezimica porasla i da s 18 godina ima pravo da samostalno donosi odluke koje se tiču samo nje. Tačno je da nije lako s konzervativnim roditeljima, jer imaju krute stavove i isključiva uverenja i misle da su vlasnici života svoje dece.
Odluku možeš doneti samo ti, ja ti ne mogu reći šta je dobro, a šta loše u ovom slučaju. Ako imaš hrabrosti i lične snage da im se suprotstaviš, a s druge strane dobar razlog (ljubav prema tom dečku je izuzetno jaka i postojana), onda se tako i postavi, jer se oni sada mešaju u tvoj emotivni život, sutradan će u neke druge sfere i uvek ćeš se osećati zavisno od njih, nezadovoljno i bespomoćno. Ukoliko smatraš da još nisi dovoljno zrela da se odvojiš od njih i moraš da radiš kako oni kažu, u redu, ali se spremi da mnogo toga potencijalno lepog izgubiš. Očito je podjednako važan i dobar odnos s roditeljima i emotivna ispunjenost i da je potrebna veština da se izbalansira i jedno i drugo („Ne mogu protiv roditelja” vs. „Zaljubila sam se”). Preispitaj lične vrednosti poput obrazovanja, porodičnog statusa i sl., nezavisno od potencijalne krivice što bi izneverila dečka kao „sve druge devojke”. Razmisli da li on TEBI zaista odgovara. Ne možeš preuzeti odgovornost za njegovu prošlost. Srećno i veliki pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website