Godinama sam zaljubljena u jednog dečka, želim da ga prebolim i krenem dalje

0
0
  • Guest postavljeno 01/08/2017 15:19

Dragi InTeen, prvo želim da Vas pohvalim, jer ste zaista sjajni! Što se tiče mog problema, stvar je u tome da imam skoro 16 godina i nikada se nisam poljubila sa dečkom. Meni zapravo to i nije problem, ali dobijam osude čak i od prijatelja i, verovali ili ne, roditelja. Sviđa mi se jedan dečko od 12. godine i ne mogu da zamislim da budem sa nekim ko nije on. Trudila sam se, zaista jesam, izlazila sam sa nekim momcima, ali to za mene nije to. A takođe me izjeda i osećaj krivice, jer je taj dečko bio zaljubljen u mene, a ja sam ga odbila. Trenutno smo u dobrim odnosima, ali moje lično mišljenje je da nema šanse da nas dvoje sada budemo zajedno. On je godinu dana stariji od mene i imao je nekoliko veza posle mene, što znači da mu to moje odbijanje nije baš teško palo. Pitanje je: Kada ću ga preboleti, uprkos svom trudu, i moći da imam normalnu vezu sa nekim drugim, pošto sa njim to očigledno nije moguće? Hvala unapred!

inteen: Draga čitateljko, pre svega hvala na pohvalama, drago nam je ako možemo da pomognemo 🙂 Što se tvog problema tiče, pre svega bih se složila s tobom: nema ništa strašno u tome što se još  nisi poljubila. Nije kao da imaš 25 godina, imaš tek 16 i potpuno je u redu da dozvoliš takvim stvarima da idu svojim tokom. Nažalost, u današnje vreme pritiskaju nas sa svih strana, čak i roditelji, i smatra se čudnim ako neko nema partnera sa 16 godina pa i ranije. A s druge strane ljudi se sve kasnije ozbiljno vezuju i stupaju u brak, tako da ne vidim zaista čemu frka i žurba sa stupanjem u veze, gubljenjem nevinosti itd. Imaj u vidu da je za generaciju koja sada ima tridesetak godina (dakle, čak ne ni generacija tvojih roditelja, nego mlađa) bilo potpuno normalno da nemaju partnera, recimo, do fakulteta. Hoću da kažem, da ne treba da se stresiraš oko toga i obraćaš pažnju na te osude, reci im da ti se niko ne sviđa dovoljno i kraj pirče.
E sad, što se drugog dela tvog problema tiče, ti si zaista već duže vreme zaljubljena u tog dečka. Nisi nam rekla zašto si ga odbila, ali razumljivo je da se kaješ jer je on za sada jedini koji je uspeo da te zainteresuje u tom smisli. Teško je reći koliko će ti trebati da ga preboliš i uspeš da de zaljubiš u nekog drugog, pošto je to potpuno individualno i zavisi od mnogo stvari. Na primer, koliko često viđaš nekoga, koliko ste bliski, koliko ti želiš i sebi dozvoljavaš da nastaviš dalje ili se ipak nadaš da će između tebe i tog momka biti nešto, u krajnjoj liniji zavisi i od toga da li će se pojaviti neko drugi ko bi te dovoljno zaintrigirao. I kao što to obično biva, najčešće je u pitanju kombinacija svih ovih faktora. Verovatno se pomalo nadaš da ćeš biti sa njim, niko interesantan se nije pojavio, kažnjavaš sebe što si ga odbila itd. Takođe, verovatno ti otežava situaciju i to što se družite jer te stalno podseća na to koliko ti se sviđa i kakav je i ta zaljubljenost se obnavlja.
To što je on imao nekoliko veza posle tebe ne znači nužno da ga više uopšte ne zanimaš. Mislim, može i to da znači ali ne mora. Šta misliš o tome da mu kažeš da si se zeznula kada si ga odbila i sada bi volela da budete zajedno? Naravno, to treba lepše da upakuješ i zaista pokažeš koliko se kaješ. Verujem da će ti biti lakše koji god odgovor da dobiješ. Ako se smuvate, super. Ako ne, bar ćeš zatvoriti ta vrata i bićeš na neki način slobodna. Nećeš se više nadati i moći ćeš da dozvoliš nekom drugom da ti se svidi. Možda bi onda trebalo i da malo iskuliraš i prorediš viđanje s njim, ili čak potpuno prekineš na neko vreme, odvojenost će ti sigurno pomoći da ga preboliš. U svakom slučaju, dok god se nadaš i dokle god ga često srećeš, preboljevanje će teško ići.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website