Da li je normalno što sa 16 godina još nisam dobila menstruaciju?

0
0
  • Daniela postavljeno 09/08/2017 22:42

Dragi inteen, već dugo se premišljam hoću li vas ovo pitati i konačno sam se odlučila. Moje pitanje je da li je normalno što imam 16 godina i još nisam dobila svoju prvu menstruaciju. Moja mama je imala 11 kad je dobila, a ja se brinem da li je sa mnom sve u redu…

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, prva menstruacija najčešće se javlja između 12. i 14. godine i predstavlja psiho-fizički preokret u životu svake devojčice. Međutim, to je prosek, svačiji pubertet ima individualan redosled promena. Kad devojčica počne da dobija prve menstruacije, često su neredovne, ponekad obilnije, ponekad oskudnije, pa čak i „preskoče” poneki mesec. Kako god bilo, to je prirodan i normalan proces, univerzalan za žene.
Pošto vidim da razgovaraš otvoreno o tome s mamom, zamoli je da ide s tobom kod ginekologa kako bi ipak proverio imaš li neki hormonalni disbalans i sa tobom obavio stručniji razgovor. To će te umiriti više nego mama, tvoje drugarice i ja zajedno. Vrlo je verovatno da je sve u redu, jer poznajem i one koje su prvu menstruaciju dobile u osnovnoj školi, ali i one koje su dobile tek u srednjoj. I kod jednih i kod drugih je na zdravstvenom planu sve bilo OK, ako si samo na to mislila. Tu smo za sva dodatna pitanja. Pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website