Hoće li pilula za dan posle delovati ako sam je popila dan i po nakon odnosa?

0
0
  • Guest postavljeno 13/08/2017 19:10

Imam problem i hitno mi treba pomoć. Ja imam 16 godina i imala sam odnos sa dečkom koji ima 18, znamo se jako dugo, uvek je tu za mene, pun razumevanja, i nije ni njemu, a ni meni prvi put da imamo odnose. Imali smo odnos bez zaštite (to je glupo od nas), on je siguran da nije svršio, ali je bila neka bela tečnost na krevetu, i on je siguran da nije njegovo. I sada nzm da li je moguće da je to moja tečnost, da sam ja svršila? I pošto sam ja paničila puno, on je bio smiren, otišao je i kupio za zvaki slučaj pilule za dan posle koje se piju do 72h i ja sam danas popila. To je posle nekih dan i po, nije prošlo 72h i da li će tableta delovati sada? Treba mi pomoć, a ne bi trebalo da su mi plodni dani jer dobijam tek 25tog. Hvala punoooo unapred!

inteen: Draga čitateljko, na osnovu svega što si napisala, čini se da nema šanse da si u drugom stanju. Ukoliko on nije svršio, verovatnoća da je došlo do oplođenja gotovo da i ne postoji. Istina je da muškarci proizvode presemenu koja može da sadrži spermu tako da je vid zaštite koji se naziva “prekinuti snošaj” potpuno nepouzdan i nikako ne garantuje da devojka neće zatrudneti. Pročitaj naš članak Da li svi muškarci proizvode presemenu tečnost?, koji će ti omogućiti da neke stvari bolje razumeš. S druge strane, da si ti svršila, to bi sasvim sigurno znala, pošto je reč o sveprožimajućem osećaju koji nikako ne može proći neprimećeno. No, uz sve pomenuto i činjenicu da si popila pilulu za dan posle (ukoliko si sledila uputstva sa pakovanja), mislim da treba da prestaneš da brineš. Ovoga puta si zajedno sa dečkom donela odluku da uzmeš hitnu kontracepciju, ali moraš da znaš da ona nije nimalo bezopasna, te da se ne sme često korisiti. Nemoj da ovo postane šablon po kome ćete se ponašati: spavate bez zaštite i stvar rešavate tim tableticama. U tekstovima Imala sam nezaštićen odnos sa dečkom i razmišljam o tableti za dan posle i Šta mislite o piluli za dan posle? pronaći ćeš dodatne informacije na datu temu. A ti i tvoj momak se dogovorite šta ćete od zaštite upotrebljavati i od toga ne odstupajte. S obzirom na to da si već izvesno vreme seksualno aktivna, možda ne bi bilo loše da odeš na ginekološki pregled i o svemu se posavetuješ sa lekarom.
Za ubuduće takođe imaj na umu da se tokom prosečnog 28-dnevnog ciklusa, ovulacija najčešće dešava 14. dana. Pošto treba da dobiješ 25. ovog meseca čini se da tvoji plodni dani padaju upravo u vreme kada si spavala sa dečkom. Zaista mi nije jasno zašto se igrate. Nemoj više nikada sebi da dozvoliš takvu nepromišljenost. Ne treba ti tolika sekiracija, a ponajmanje želiš da se nosiš sa problemom kao što je neželjena trudnoća. Pamet u glavu. Sve najbolje ti želim!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website