Volim bivšeg dečka koji me je udarao i ponižavao. Pomozite!

0
0
  • Guest postavljeno 15/08/2017 15:08

Zdravo, imala sam vezu od 2 godine, spavali smo. Bio je previše ljubomoran, nisam imala drugove, nisam izlazila u grad, udarao me je, ponižavao i na kraju me je ostavio. Nakon 3 nedelje počela sam da se viđam s jednim dečkom i spavala sam s njim. Volim svog bivšeg previše, ali mislim da nisam spremna da trpim sve to. S druge strane, on kaže da ću shvatiti da njegova ljubomora nije loša. Molim vas pomozite! Hvala unapred.

inteen: Draga devojko, biću direktna, jer za ovo nema uvoda, ni promišljanja kakva je bila situacija, okolnosti, godine, iskustva i sl, niti ću okolišati. Iako ste dugo bili zajedno, nije smeo ni da te udari, ni da te ponizi ijednom, a kamoli više puta. Bez obzira na “ljubav”, trebalo je da ga ostaviš odmah, jer osoba koja je u stanju da to uradi i još uživa i ističe to kao vrlinu (“videćeš da ljubomora i nije tako loša”), ne može ni da bude dobra, niti da zaista voli. Voleti znači dati slobodu, bilo da se to odnosi na izbor drugova, gde, s kim, kada ćeš izlaziti, bilo na pravo na sopstveno mišljenje. Ne dozvoli nikom da manipuliše tobom. Dobro znaš da ljubomora ne govori ništa o ljubavi, tu je reč samo o njemu i njegovom samopouzdanju koje ne postoji. Vaša veza je gotova i ne vraćaj mu se. Ne nasedaj na prazna obećanja da će se promeniti, jer neće. Neko ko te je udario, udariće te ponovo, a njegov patološki stil jeste da ponižavanjem drugih pokušava da izgradi sopstveno samopouzdanje. Hoću reći, takvo ponašanje postalo je deo njegovog karaktera, ukorenjeno duboko u njegovoj ličnosti. Naravno da ne možeš to više da trpiš i nećeš. Odlično si učinila što si krenula dalje i sada imaš bolju vezu. I da te preklinje, preti ti ili priča bajke, ne uvlači se u to, već ga se kloni. Kad pomisliš na njega, pošalji poruku sadašnjem dečku ili ga pozovi i pričajte o nečemu vezano samo za vas, a bivšem se ne javljaj. Ne možeš voleti nekoga ko ti ne misli dobro. Isto tako, ne možeš baciti te dve godine, ali ga možeš izbaciti iz svakodnevnog života trenutno i ubuduće. Raskrsti sa svim navikama koje te podsećaju na njega i potraži podršku kod drugova i drugarica. Izlazi što više i upoznaj ih sa svojim novim momkom.
Posveti se svojoj dobrobiti, radi samo ono što ti prija, podseti sebe na svoje vrednosti i kvalitete i uskoro ćeš zaboraviti na sve gorke plodove te veze. Želim ti sreću, a mi smo tu za još neki savet ako treba. Pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Nemoj da mu se vracas jer te ne zasluzuje , takvo ponasanje nije normalno i ako ikada ponovo naidjes na decka koji se ponasa kao on ostavi ga . Za udaranje mislim da trebas da prijavis ako ne moras reci roditeljima , toliko se danas bore za to nasilje nad zenama i stvarno ti ne treba osoba poput njega u zivotu. Ne znam koliko imas godina ali trebas da izlazis u grad , nacices nekog koji ce te vise voleti i postovati nego on.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website