Želim seks ali se pitam kako momci gledaju na devojku koja nije nevina

0
0
  • Guest postavljeno 23/10/2016 16:20

Imam skoro 16 godina i godinu dana sam u vezi sa četiri godine starijim dečkom (uz dva duža prekida). Pre mesec dana smo se poslednji put pomirili i tada se otvorio pa smo iskreno i otvoreno prvi put pričali o svemu, o raskidu, našim osećanjima. Viđamo se stalno, prelepo nam je, prvi put imamo opušten i otvoren odnos, tako da osećam da je to prava stvar. Mnogo puta smo otišli dalje od ljubljenja, ali u poslednje vreme sve bliže smo prvom seksu, o čemu smo i otvoreno pričali. On me ni na šta ne prisiljava, naravno. Ja već neko vreme imam želju da to uradim, dosta sam zrelija od vršnjakinja i svesna koje posledice to može da donese. Dečko me poštuje i ceni, znam da sigurno nije sa mnom da bi me iskoristio. Prvo pitanje je: da li je ipak prerano za to, jer sam jako mlada, u mojoj okolini nijedna devojka još to nije uradila, čak mnogo drugarica nije imalo ni prvi poljubac (pa se osećam pomalo loše zbog toga)? S druge strane, mislim da sam sasvim sprema, jer već duže puno razmišljam o seksu generalno. Drugo pitanje je iz čiste radoznalosti:, kako momci na to kasnije gledaju? Kada budem, na primer, za par godina imala drugog dečka, kako će on gledati na to što nisam nevina? Da li je to momcima bitno i da li drugačije gledaju na devojku koja je spavala sa nekim? Unapred zahvalna na odgovoru.

inteen: Draga tinejdžerko, puno smo pisali o prvom seksu i stupanju u seksualne odnose, pa pre svega baci pogled na sledeće članke, da se ne ponavljamo, a i od viška informacija glava ne boli. Dečko I ja želimo zajedno da izgubimo nevinost ali se plašimo da smo premladi, Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose, a href=”http://inteenmagazine.com/sexologija/pitanje/seksologija-65/> Spremna sam i fizički i psihički da imam seks, ali nisam sigurna u dečka sa kojim sam.
U tvom slučaju rekla bih da to što se dvoumiš a i to što su sve tvoje drugarice još uvek nevine verovatno nešto govori. Naime, mlada zaista jesi i koliko god da si zrelija od vršnjaka, skoro 16 godina jeste rano. Većina devojaka u tim godinama aktivno razmišlja o seksu, ali je malo njih dovoljno zrelo za tako nešto. I to što imaš starijeg dečka sigurno ti prija i čini da se osećaš starijom i zrelijom nego što zasta jesi. Divno je to što se volite i veoma je važno što te on ne primorava ni na šta, što je strpljiv i što mu veruješ. S druge strane, on je verovatno već imao seksualne odnose te za njega to i nije toliko veliki korak. Imaj i to u vidu! I to što ste dva puta raskidali na duže (znači da duže nisi bila s njim nego što jesi) ukazuje da vam veza možda i nije najstabilnija. Porazmisli kako bi se osećala kada bi spavala s njim, a onda ponovo raskinula. Bojim se da bi mogla da se osećaš iskorišćenom i da si napravila veliku grešku. Mislim da nema potrebe da žuriš; zašto ne bi sačekala još malo da vidiš kako će veza da vam se razvija i da li ćeš za koji mesec i dalje želeti da izgubiš nevinost, i to sa njim. Mislim da je važno da, koliko je moguće, budeš sigurna u svoju odluku pre nego što napraviš takav korak, a pošto se ovoliko premišljaš, bojim se da još nisi sigurna.
No, ako se odlučiš da stupiš u seksualne odnose sa njim, molim te, dobro se informiši oko kontracepcije. Super je što ste o svemu otvoreno pričali i što možeš da mu se poveriš, ali porazgovaraj i sa nekim starijim i ponekom drugaricom. Važno je imati podršku u ovako ozbiljnim stvarima, a i višak saveta uvek je dobro došao.
Što se drugog pitanja tiče (da li će te drugi momci osuđivati što nisi nevina), tu ne bih previše brinula. Uvek se može naći neko ko će da te osuđuje, ali tvoja seksualna prošlost je tvoja stvar. Ako želiš da sa nekim spavaš, imaš svako pravo na to i nema potrebe da se ni sada ni sutra nekome pravdaš zbog toga. Ali upravo zato i jeste važno da oduke o svom seksualnom životu donosiš zrelo i promišljeno kako se kasnije ne bi kajala i osećala kao da si uradila nešto loše i pogrešno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website