Kako može da se abortira?

0
0
  • Guest postavljeno 18/08/2017 12:37

Da li se može abortirati na neki način da ne ideš na abortus, msm da radiš neke nagle poslove ili tako nešto da bi pobacila?

inteen: Draga devojko, najpre, da li si sigurna da si trudna? Ako jesi, zašto bi želela da abortiraš? Da li si o tome dobro razmislila i posavetovala se s dečkom i roditeljima ili nekom drugom osobom od poverenja? Šta je prepreka za održavanje trudnoće, rađanje i odgajanje deteta? Postavljam pitanja bez ikakvog prekora i insinuacija, već sasvim neutralno, kako bi ti s potpunom sigurnošću otišla na abortus ili odustala od njega, bez kajanja. Ne bih volela da se prikloniš predrasudama, iako mi je jasno da ti je potrebna bezrezervna podrška tvojih najbližih ljudi. S druge strane, nemam dovoljno podataka kako bih razmotrila sve razloge za i protiv: koliko imaš godina, kako je došlo do začeća i sl. Takođe, nemam ni znanje ginekologa da bih te mogla posavetovati u tom smislu. Zato te molim da ne pokušavaš ništa sama i posetiš lekara, jer posledice mogu biti nesagledive po tvoj dalji psiho-fizicki razvoj. Ta odluka nije nimalo laka, zato potraži stručno lice koje će ti pomoći da se preispitaš i pripremiš, jer malo toga možemo postići prepiskom. Abortus može biti rutinski, a može i predstavljati rizik za tvoju plodnost i naredne trudnoće kada ih budeš želela. Zato je potrebna analiza i procena ginekologa. Ako se bojiš, zamoli nekog od poverenja da ide s tobom. Čuvaj se i ne radi nikakve naporne poslove. Ako ne zbog bebe, onda zbog sebe, jer možeš ugroziti zdravlje. U slučaju da poželiš decu kasnije, budi oprezna i razborita sada. Pazi da ne zakasniš na abortus, a opet zastani i zamisli se. Možda se, recimo, tvoje obrazovanje i druge želje i ambicije mogu odložiti ili prilagoditi majčinstvu, možda ti to dete donese veliku životnu sreću. Mozda i ne, jer imaš neke druge razloge i to je sasvim u redu. Samo nemoj raditi ništa na svoju ruku i bilo bi lepo ako možeš da uključiš u odluku osobe kojima je stalo do tebe. Srećno kod ginekologa!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Sad su uveli pilule za abortus ako imas preko 16 godina ali se placa 20000din, skupo je plus ima samo u narodnom frontu… Nista ne moze bas da izazove gubitak fetusa a da ne ugrozi tebe i tvoje zdravlje…. mada kazu da od macije dlake moze da se izgubi beba ali ne znam kako bi to uspela i da li su to samo babske price… srecno u svakom slucaju ❤️

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website