Nemam roditelje, živim sa starijim bratom i ne znam šta ću kada dobijem prvu menstruaciju

0
0
  • Guest postavljeno 21/08/2017 00:04

Zdravo, InTeen. Prvi put vam pišem I nadam se da ćete mi pomoći, ali ne znam da li je moja tema za ovu rubliku ili za rubliku „U poverenju”. Ostala sam bez roditelja u svojoj sedmoj godini, a sada imam 13 i živim s bratom koji ima 21, ali, dok smo bili mlađi, stric nam je pomagao i onda se brat zaposlio i on se trudi da mi sve obezbedi i da se ne razlikujem od svojih vršnjaka. Ali imam problem. Pošto sam sada u pubertetu, a sa pubertetom nastupa i menstruacija, ne znam kako da saopštim to bratu ako, na primer, dođem kući iz škole i ako mi se tada javi prva menstruacija, pa šta da mu kažem. Nezgodno mi je to pošto je on muško i ne verujem da zna toliko toga o menstruaciji i ne znam kako ću izaći na kraj s tim. Hvala unapred, nadam se da ćete mi pomoći!

inteen: Draga čitateljko, hvala ti na poverenju, budi slobodna da nas pitaš šta god te interesuje, bilo kada. Tačno je da već u tvojim godinama može da se javi prva menstruacija, a može da nastupi i kasnije, sve do 15-16. godine je u redu. Ukoliko se desi da kasni, ne bi bilo zgoreg posetiti ginekologa da ispita uzrok.
Da li u tvojoj široj porodici ima neka ženska osoba, strina, tetka, ujna ili njihove starije ćerke? Da li je neka od tvojih drugarica možda već dobila? Ako imaš poverenja u neku od njih, savetujem ti da joj se obratiš. Tako iz prve ruke možeš saznati šta te čeka i kako da postupiš. Mislim na „tehnički” deo (ulošci, tamponi, donji veš, ponašanje, poseta ginekologu i sl.).
Što se tiče pristupa bratu, budući da on ima 21 godinu, sigurna sam da je do sada imao devojku svojih godina ili ima trenutno. Ako je neka od tih veza potrajala barem dva meseca, onda verujem da je saznao da postoje „oni dani” kod nas, žena. Možda ne zna detalje, ali je verovatno upućen u uobičajene probleme: varijacije u raspoloženju, bolovi u predelu stomaka, sprečenost u bavljenju sportom (u nekim slučajevima) i upražnjavanju seksualnih odnosa… Dakle, sve ono što je njegova partnerka ispoljavala. Ukoliko nema devojku, ima drugarice tako da to, u svakom slučaju, ne bi prvi put čuo od tebe.
Naravno, svi simptomi i odnos prema menstruaciji su individualni. Neke devojke nemaju velike bolove ili promene u raspoloženju pa im, recimo, ne smeta ni sport, ni kupanje (ako koriste tampone). Dajem samo primere kako bi razumela da tvom bratu ne može biti baš sve poznato. Međutim, iako je muškarac, menstruacija mu nije potpuna nepoznanica. Ti si tu da mu objasniš šta i koliko budeš želela i ako te bude bilo šta pitao. Razumem da ti je nezgodno, ali to je prirodna stvar i nema razloga da ti bude neprijatno. Pošto je uvek tu za tebe, tvoj brat će te razumeti. Budi otvorena u meri u kojoj osetiš da je u redu. I pripremi se za taj događaj (ne zbog njega, već zbog sebe) tako što ćeš o tome da se raspitaš kod bliskih ženskih osoba i nabaviš literaturu adekvatnu tvom uzrastu. Osim toga, mogu ti pomoći i naši tekstovi: Da li znaš šta je menstrualna čašica?, Koristiš li tampone? i 5 razloga zašto ti kasni menstruacija. Pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

This is just the pefrect answer for all of us

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website