Sviđa mi se devojka, ali mislim da sam samo radoznala

0
0
  • Guest postavljeno 25/08/2017 00:15

Pozdrav, dragi Inteen! Žensko sam i imam 16 godina. Prvi put mi se sviđa devojka i ne znam šta da radim. Nisam sigurna da li je ona “into girls”, ali bih svakako htela na neki način da joj se približim. Kako da se upoznamo i sve to? Nisam biseksualna, a ni lezbejka, ne mogu sebe da zamislim s devojkom, ali evo, ovo je izuzetak i mislim da sam samo radoznala i želim da probam nešto novo, drugačije. Nisam nikada imala dečka, kao ni prvi poljubac. Nisam zaljubljive prirode. Imate li neki savet?

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, s obzirom na tvoje godine, tvoje pitanje uopšte ne čudi, niti je neobično takvo istraživanje, a radoznalost je sama po sebi prirodna. Mislim da nema tinejdžera na ovom svetu koga, iako nije homoseksualac, bar jednom nije privukla osoba istog pola. Budući da ni sama još nisi utvrdila svoju seksualnu orijentaciju, možda ne bi bilo loše da toj devojci priđeš s namerom da ti bude drugarica, dakle, kao kada bi želela da pridobiješ osobu koja ti se dopala po interesovanjima i načinu razmišljanja za druženje. Ne znam gde si je videla – u školi, u gradu, na moru, na nekoj od društvenih mreža… Od toga zavisi šta će biti tvoj sledeći korak i koliko je realno ili lako da s njom isprobaš takav odnos.
Pošto nemaš iskustva s mladićima i mada nije sasvim isključena mogućnost da si biseksualna ili lezbejka, možda je rano da se upuštaš u homoseksualnu vezu. Naravno, nema pravila, ali se samo po sebi nameće da najpre pokušaš da budeš s momkom. Potom, ukoliko to poželiš, ide prelazna faza i tek naposletku, konačno homoseksualno opredeljenje. Barem meni iskustvo razgovora s biseksualnim i homoseksualnim osobama tako govori. Odnos devojke s devojkom dođe nekako na kraju, kada si sasvim sigurna da to želiš. Ponavljam, nije to nikakav zakon, ako se tebi prvo dopala devojka, u redu, samo je moj predlog da je prvenstveno upoznaš kao ličnosti sa svim njenim interesovanjima, talentima, hobijima i sl. Onda ćeš uvideti jesi li zainteresovana da se družiš sa njom i potom je dalje upoznaješ kroz razgovor i poveravanje. Postepeno ćete razvijati bliskosti i tek u toj fazi shvatićeš da li zaista želiš da budeš s devojkom i da li je i ONA u tom fazonu. Srećno i pozdrav!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website